Alertă la Cernobîl! Organizația de supraveghere nucleară a ONU: Sistemele de monitorizare au încetat să mai comunice

Așadar, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că sistemele de monitorizare de la Cernobîl au încetat să mai funcționeze, potrivit Sky News.

„Directorul general a indicat că transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, după ce locația a fost preluată de forțele rusești luna trecută.

Războiul din Ucraina poate transforma Cernobîl într-un alt dezastru planetar

Deutsche Welle arată care este importanța strategică a centralei nucleare de pe teritoriul ucrainean și riscul pe care îl poate prezenta pentru sănătatea oamenilor și mediu.

Oamenii de știință sunt tot mai îngrijorați de răspândirea materialului radioactiv din cauza conflictului. După ce Rusia a preluat controlul asupra centralei nucleare, oficialii ucraineni au raportat niveluri mai ridicate de radiații, notează Deutsche Welle.

Inspectoratul de reglementare nucleară de stat al Ucrainei a declarat săptămâna trecută că nivelurile de radiații au crescut în „zona de excludere” care înconjoară instalația de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, lângă granița cu Belarus.

Deși nimeni nu mai locuiește acolo, câteva mii de oameni ajung în mod regulat în această zonă, formată în mare parte din pădure. Experții leagă creșterea nivelului de radiații de deplasarea în zonă a vehiculelor militare grele, care ar fi perturbat stratul superior al solului și au poluat aerul.

Dar instalațiile nucleare de la Cernobîl și alte instalații din zonă nu sunt avariate, se arată în raport. Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că reactoarele nucleare ale țării continuă să funcționeze în siguranță.

În 1986, reactorul 4 de la Cernobîl a aruncat în aer 8 tone de deșeuri radioactive. 115 mii de oameni au fost evacuați din jurul centralei, iar peste 500.000 de oameni au contribuit timp de peste 15 zile la gestionarea accidentului. Norul de radiație s-a răspândit peste Europa, emanând de 400 de ori mai multe radiații toxice decât bomba de la Hiroshima.

Inițial, s-a construit un sarcofag de beton pentru a închide reactorul, dar înăuntru au rămas 200 de tone de combustibil radioactiv. Celelalte reactoare au rămas în funcțiune până în anul 2000.

După ce sarcofagul a început să se degradeze, în 2016 comunitatea internațională a construit o structură de închidere. Noua cupolă a fost construită folosindu-se straturi de metal și policarbonat și un cadru din oțel tubular și grinzi de beton.

Construită pentru a rezista o sută de ani, cupola cântărește aproximativ 36.000 de tone și este suficient de puternică pentru a rezista unei tornade, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.