Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, potrivit AFP.
Centrala de la Cernobîl, aflată în 1986 la originea celei mai grave catastrofe nucleare, „a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, a scris Ukrenergo pe pagina sa de Facebook, precizând că nu mai există alimentare electrică.
Ar putea fi eliberate substanțe radiocative
Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.
Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare, a precizat Energoatom.
Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.
Încă de marți, sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, care au fost capturate de forţele ruse luna trecută, au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), după cum anunța agenţia nucleară a ONU, transmite Reuters.
„Directorul general … a indicat că transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a anunţat într-un comunicat AIEA.
AIEA, rezoluție critică la adresa Rusiei
Menționăm că, Consiliul Guvernatorilor AIEA a aprobat săptămâna trecută o rezoluţie critică la adresa Rusiei după invadarea de către această ţară a Ucrainei şi pentru potenţialele pericole pe care o reprezintă acest atac asupra instalaţiilor nucleare ucrainene.
Potrivit unor surse diplomatice consultate de EFE la Viena, 26 din cele 35 de ţări din Consiliu au votat în favoarea rezoluţiei prezentate de Polonia şi Canada, doar Rusia şi China votând împotrivă. Cinci ţări s-au abţinut, iar reprezentanţii altor două nu s-au prezentat la vot.
Textul rezoluţiei aprobate deplânge acţiunile Rusiei în Ucraina, inclusiv „preluarea controlului prin forţă asupra instalaţiilor nucleare”. Acţiunile Rusiei – se menţionează în text – „au reprezentat şi continuă să reprezinte o ameninţare serioasă şi directă la adresa securităţii acestor instalaţii şi a personalului lor civil”.
Acesta – potrivit documentului citat – „face să sporească într-o manieră semnificativă riscul unui accident sau incident nuclear care pune în pericol populaţia Ucrainei, ţările vecine şi comunitatea internaţională”.
Pe de altă parte, rezoluţia Consiliului Guvernatorilor AIEA semnalează că „agresiunea Federaţiei Ruse nu permite Agenţiei (AIEA) să realizeze activităţi de verificare şi control la instalaţiile nucleare din Ucraina, în interiorul frontierelor recunoscute la nivel internaţional”.