Situație complicată la granița României cu Ucraina după ce o coloană de camioane, care se întinde pe aproape 20 de kilometri, s-a format la intrarea în Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret, pe partea ucraineană. Astfel, conform informațiilor oferite de Poliția de Frontieră, maşinile care transportă mărfuri sunt nevoite să aştepte câteva zile, susţin şoferii, pentru trecerea frontierei spre România, ca urmare a supraaglomerării.
Coadă uriașă de camioane la granița cu Ucraina
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, Ilie Poroh Seritan, susţine că poliţiştii de frontieră lucrează la capacitatea maximă.
„Poliţiştii de frontiera lucrează la capacitatea maxima permisă de infrastructura punctului. Vorbim de cinci artere pe sensul de intrare şi trei artere pe sensul de ieşire. Activitatea poliţiştilor de frontieră în ceea ce priveşte controlul documentelor se realizează rapid, dar vorbim şi de alte autorităţi care îşi desfăşoară activitatea în punctul de trecere a frontierei, care la rândul lor desfăşoară controale cu privire la tranzitarea acestor camioane prin PTF Siret. Noi facem tot ceea ce este posibil ca şi activitate a poliţiştilor de frontieră, astfel încât să reducem timpii de aşteptare”, a afirmat Poroh.
De asemenea, o coadă de aproape doi kilometri se înregistrează la Siret şi pe sensul de ieşire din ţară, spre Ucraina, mai transmite Poliția de Frontieră.
Peste 7.000 de ucraineni au intrat vineri în România
Peste 7.000 de cetățeni ucraineni au intrat vineri în România, a anunțat Poliția de frontieră. Vineri, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 83.315 de persoane, dintre care 7.236 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 12,4% faţă de ziua precedentă.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.771 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 5,2%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.064 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 10%. De la declanşarea războiului din Ucraina până vineri, au intrat în România 927.592 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 au intrat în ţară noastră 962.121 ucraineni.
Resentimentele față de refugiații ucraineni cresc în Europa Centrală și de Est
Primirea călduroasă pe care cetățenii din Europa Centrală și de Est au arătat-o pentru prima dată refugiaților ucraineni se diminuează încet-încet, în special în țările mai pro-ruse, precum Slovacia și Bulgaria, unde „privilegiile” refugiaților sunt criticate, iar acum se fac comparații cu criza refugiaților din 2015.
Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), aproape șase milioane de refugiați ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. Polonia și România au primit cei mai mulți dintre ei (3,2 milioane și, respectiv, 889.000). Aproximativ 772.00 s-au mutat în Rusia și 577.000 în Ungaria.