Alertă la granița cu România! În jur de 70.000 de cetăţeni ungari care nu şi-au plătit contribuţiile de asigurări de sănătate în ultimele şase luni îşi vor pierde accesul la serviciile publice sanitare de la jumătatea lunii februarie, a declarat miercuri un oficial guvernamental ungar, citat de agenţia de presă MTI.

„Oricine se foloseşte de serviciile de sănătate publică fără a plăti o contribuţie creează o situaţie nedreaptă”, a declarat Norbert Izer, secretar de stat pentru taxe şi impozite, pentru cotidianul Magyar Nemzet.

El a precizat că, în conformitate cu o nouă lege care intră în vigoare de pe 12 februarie, numărul de identificare pentru securitate socială (TAJ) al celor care au acumulat şase luni de datorii neplătite va fi blocat.

Alertă la granița cu România! Accesul la serviciile publice sanitare poate fi menţinut plătind integral sau parţial arieratele înregistrate până atunci. De asemenea, persoanele care vor putea dovedi că nu şi-au plătit contribuţiile din cauza sărăciei vor putea păstra accesul la servicii.

Contribuţia lunară de asigurări de sănătate este în Ungaria de 8.000 de forinţi (22 de euro), mai mică decât în orice al stat UE, a mai spus Norbert Izer.

Alertă la granița cu România! Schimbare demografică în Ungaria în intervalul 2010-2020

Deceniul 2010-2020 a marcat o „schimbare demografică” în Ungaria, cu o creştere de 24% a naşterilor, a declarat vineri ministrul pentru problemele familiei, Katalin Novak, comentând noile date comunicate de Oficiul Central de Statistică, informează MTI.

Rata natalităţii în Ungaria în această perioadă a fost cea mai mare din Uniunea Europeană, a precizat Katalin Novak, contactată telefonic.

Printre motivele schimbării demografice se află numărul de căsătorii. În total, 67.000 de cupluri s-au căsătorit anul trecut comparativ cu 35.000 în 2010.

„Pandemia de coronavirus poate încetini tendinţa favorabilă a ultimilor ani”, a spus ea, notând că pandemia a avut un efect asupra naşterilor precum şi a deceselor. „Dar sperăm că acest efect nu va dura mult”, a adăugat ea.

Novak a remarcat o scădere accentuată a numărului de naşteri în multe ţări europene, inclusiv Franţa cu o rată scăzută record în 2020 pentru prima dată după 1945. Novak a notat de asemenea un declin de douăsprezece luni reflectat în cifrele din decembrie în Germania, Suedia şi Letonia. În cazul Ungariei, Novak a remarcat o creştere anuală a numărului de naşteri de la 3.000 la 92.000 anul trecut, chiar dacă în decembrie s-a înregistrat o scădere de 8%.