Angajaţii din instituţiile de stat din Ungaria vor fi obligați să se vaccineze împotriva COVID-19, după o creştere a numărului de cazuri. Anunțul a fost făcut joi de Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, relatează Reuters.
Potrivit lui Gulyas, companiile private vor fi, de asemenea, împuternicite să impună obligativitatea vaccinării pentru angajaţii lor, dacă ele vor considera acest lucru necesar, iar purtarea măştii sanitare va fi din nou obligatorie în toate mijloacele de transport public începând cu 1 noiembrie.
O altă măsură interzice vizitele în instituţiile din domeniul sanitar şi social.
Ungaria înregistrează o creştere constantă a numărului de infectări de câteva săptămâni.
Joi, autorităţile au raportat 4.039 de noi contaminări, un număr de două ori mai mare comparativ cu valorile de săptămâna trecută. De la începutul pandemiei, Ungaria, ţară cu 10 milioane de locuitori, a raportat 30.692 de decese cauzate de COVID-19.
Peste 5 milioane dintre cetățenii Ungariei au fost vaccinați
Până acum, mai mult de 5,72 de milioane dintre cetăţenii Ungariei au fost vaccinaţi complet împotriva noului tip de coronavirus şi peste 1,16 milioane au primit a treia doză booster.
„Ne aşteptăm ca numărul de noi contaminări să crească şi ca numărul de persoane internate în spital să crească, de asemenea, chiar dacă într-o măsură mai mică. Însă vor fi mai puţini oameni care vor avea nevoie de ventilatoare sau care vor muri”, a spus oficialul maghiar.
În acest context, el i-a îndemnat pe cetățeni să se vaccineze.
Gulyas a arătat că rata de vaccinare din Ungaria este relativ mare comparativ cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, dar încă sub nivelul ratei medii de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.
„Vom putea depăşi al patrulea val al pandemiei doar dacă oamenii se vor vaccina. Avem destule vaccinuri„, a concluzionat el.
În România, certificatul COVID pentru angajați a fost respins de Senat
În România, senatorii au dezbătut și votat, miercuri, proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. Legea nu a strâns suficente voturi pentru a fi adoptată. Senatul este prima cameră sesizată. Proiectul merge la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Proiectul prevedea ca certificatul COVID să fie cerut pentru angajații de la stat și privat. Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile, mai precizează proiectul. După 30 de zile contractul de muncă poate fi desfăcut.
De asemenea, costul testelor COVID-19 este suportat de către personalul unităţilor publice.