Alertă la granița cu România! Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria a cerut joi, 14 ianuarie, sacrificarea unui număr de aproximativ 101.000 de pui în centrul ţării. Decizia a fost luată din cauza unui focar de gripă aviară, conform reuters.com
Conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei, Păsările sacrificate se află într-o singură fermă unde se produc ouă, iar NEBIH monitorizează fermele pe o rază de 10 kilometri în jurul localităţii unde a fost identificat virusul, transmite autoritatea în comunicatul respecitv.
Alertă la granița cu România
Trebuie menționat că partenerii internaţionali au fost informaţi în legătură cu focarul de gripă aviară după ce în ultimele săptămâni s-au descoperit focare de gripă aviară la ferme din Germania, Franţa, Lituania şi alte zone din Europa. Autorităţile consideră că virusul este transmis de la păsări sălbatice.
De asemenea, Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria a ordonat la începutul acestui an sacrificarea unui număr de aproximativ 90.000 de curcani în nord-vestul ţării, pe fondul suspiciunilor că virusul gripei aviare s-a răspândit în rândul animalelor.
Instituţia a cerut fermierilor să îşi ţină păsările în spaţii închise încă din luna noiembrie a anului trecut, având în vedere pericolul reprezentat de păsările migratoare.
Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa. Ultima dată când Ungaria s-a confruntat cu gripa aviară a fost la începutul lui 2020.
Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.
Sute de mii de păsări au fost sacrificate
Anterior, Autoritatea Sanitară Veterinară din ţara vecină a ordonat sacrificarea unui număr de aproximativ 90.000 de curcani în nord-vestul Ungariei, existând suspiciuni că virusul gripei aviare s-a răspândit în rândul animalelor, transmite agenţia MTI.
Ordinul venit din partea autorităţii a fost făcut după ce s-a descoperit o scădere a consumului de hrană şi apă în fermele din apropierea satului Acs, iar numărul de păsări decedate a crescut.
Autoritatea Sanitară Veterinară transmitea în acel moment că monitorizează fermele pe o rază de 13 kilometri din jurul satului unde a fost identificat virusul.
Fermierii din Ungaria au primit ordin să îşi ţină păsările în spaţii închise încă din luna noiembrie a anului trecut, având în vedere pericolul reprezentat de păsările migratorii.