O lovitură puternică la nivel european a fost dată de Ungaria condusă de Viktor Orban, care amenință că va bloca reînnoirea unor părți ale regimului de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei dacă trei oligarhi ruși nu vor fi eliminați de pe o listă care ia măsuri restrictive împotriva a peste 1.000 de persoane din țara condusă de Vladimir Putin.
Alertă la granița cu România! Ungaria a lansat amenințarea finală. Legătura cu Rusia este clară
O serie de surse diplomatice, care cunosc subiectul respectiv, dar care nu sunt autorizate să vorbească în mod oficial, spun că cei trei oligarhi pe care Budapesta dorește să îi vadă scoși de pe lista de interdicție de viză și înghețare a activelor sunt Alisher Usmanov, Piotr Aven și Viktor Rashnikov, oameni apropiați de liderul de la Kremlin. Atât Usmanov, cât și Aven au fost adăugați pe listă la sfârșitul lunii februarie.
Măsura vine în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să reînnoiască cu încă șase luni lista persoanelor aflate sub sancțiuni pentru încă jumătate de an. Astfel, ambasadorii UE urmează să discute aceste probleme pe 7 septembrie, înainte de termenul limită de reînnoire din 15 septembrie, transmite Radio Free Europe.
Lista, care poate fi reînnoită numai prin vot unanim, cuprinde în prezent 1.217 persoane și 108 entități. Aceasta a fost extinsă pe parcursul ultimelor luni, pe măsură ce Bruxelles-ul își intensifică măsurile restrictive împotriva Moscovei din cauza acțiunilor acesteia în Ucraina.
Cine sunt oligarhii vizați de Budapesta?
Alisher Usmanov este considerat de UE drept un „oligarh pro-Kremlin cu legături deosebit de strânse cu președintele rus Vladimir Putin”. El a fost numit unul dintre „oligarhii preferați ai lui Putin” și este văzut ca un om cheie pentru problemele de afaceri ale președintelui. Sancțiunile au dus deja la confiscarea unui iaht de 600 de milioane de dolari – cel mai mare din lume – legat de Usmanov, care a contestat fără succes măsurile la Curtea Europeană de Justiție.
De asemenea, Piotr Aven „este unul dintre cei aproximativ 50 de oameni de afaceri ruși bogați care se întâlnesc în mod regulat cu Vladimir Putin la Kremlin. El nu acționează independent de cererile președintelui”, mai arată reprezentanții europeni.
Ultimul, dar nu cel din urmă, Viktor Rashnikov, adăugat pe listă în luna martie, este descris de Bruxelles fiind „un oligarh rus de frunte, proprietar și președinte al consiliului de administrație al companiei Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK). MMK este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia”.
Ungaria cere și scutirea organizațiilor umanitare, pentru a putea face afaceri cu băncile din Rusia
Mai mult, pe lângă eliminarea trio-ului, Budapesta ar cere, de asemenea, o scutire pentru organizațiile umanitare, pentru a putea avea afaceri cu unele bănci rusești care se află în prezent sub sancțiuni. La Bruxelles se speculează că Ungaria folosește reînnoirea sancțiunilor ca o pârghie pentru a determina Bruxelles-ul să aprobe fondurile UE care au fost reținute până acum din cauza temerilor legate de încălcări ale statului de drept în țară.
Viktor Orban și guvernul său s-au confruntat de numeroase ori cu UE în ultimii ani în legătură cu corupția, migrația, drepturile LGBT și standardele democratice. Comisia Europeană a refuzat recent să aprobe ca Ungaria să atragă bani meniți să ajute economiile să se redreseze de pe urma pandemiei de COVID-19, acuzând guvernul lui Orban de subminarea statului de drept.