Alertă la granița cu România, după ce vecina țării noastre, Ungaria, este la pământ. O parte a populației a ieșit deja în stradă din cauza salariilor mici și a condițiilor de muncă.
Proteste în Ungaria din cauza salariilor mici din învățământ. Oamenii transmit că în toată țara condițiile de muncă ale profesorilor sunt umilitoare. Mii de maghiari au protestat vineri seară la Budapesta, pe fondul penuriei de personal didactic.
8.000 de persoane au protestat în capitala Ungariei
Manifestanţii, al căror număr a fost estimat la circa 8.000 de persoane de AFP, au cerut condiţii mai bune de muncă pentru cadrele didactice, exprimându-şi solidaritatea cu o manifestaţie organizată de studenţi.
„Plătiţi-ne profesorii! Fără ei nu există viitor!”, se putea citi pe o pancartă.
Numărul posturilor de cadre didactice neocupate în şcolile primare şi secundare din Ungaria a explodat, trecând de la 7.000 în 2014 la 35.000 în 2019, potrivit ultimelor date oficiale.
„Condiţiile de muncă ale profesorilor sunt umilitoare. Nu este de mirare că puţini oameni vor să devină profesori astăzi”, a declarat pentru AFP o studentă de 22 de ani.
Profesorii se plâng de asemenea că au fost excluşi de la ajutoarele guvernamentale acordate altor grupuri, ca pensionarii şi medicii, înaintea de realegerea premierului Viktor Orban pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie. Guvernul afirmă că nu va putea satisface revendicările profesorilor decât dacă Uniunea Europeană va debloca miliarde de euro din fondurile de redresare în perioada post-pandemie, pentru moment blocate în continuare.
Raport controversat apărut în Ungaria
Budapesta a primit 5,8 miliarde de euro, dar planul său de cheltuieli nu a fost încă aprobat de Bruxelles din cauza suspiciunilor de corupţie. Un raport controversat apărut în Ungaria și redactat de un organism parlamentar apropiat premierului Viktor Orban a ajuns la concluzia că învățământul din această țară este prea „efeminat”: sunt prea multe profesoare, sunt și prea multe absolvente de învățământ superior, în educație sunt promovate „trăsăturile feminine”, cum ar fi maturitatea emoțională și socială, ceea ce în final ar putea dezavantaja bărbații, ar scădea rata natalității și chiar ar pune în pericol economia.
Autorii au avertizat că o creștere a numărului de absolvente de învățământ superior ar putea face ca femeile să aibă mai puține șanse de a se căsători și de a avea copii. Rata natalității în declin este o mai veche preocupare a premierului Viktor Orban, care în 2019 a decis că femeile cu patru copii vor fi scutite pe viață de plata impozitului pe venit. În ultimul deceniu, a constatat raportul, mai multe femei decât bărbați s-au înscris la universitățile din Ungaria, proporția acestora fiind de 54,5 la sută în această toamnă. Pe de altă parte, studenții de sex masculin abandonează cursurile la o rată mai mare decât fetele. Raportul sugerează, de asemenea, că „efeminarea” profesiei de profesor a făcut ca în prezent 82 la sută dintre cadrele didactice să fie femei.