Ungaria va achiziționa sisteme moderne de radar din Israel

Ministrul Apărării din Ungaria, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a anunțat miercuri, 23 noiembrie 2022, că țara sa va achiziţiona de la Israel unul din cele mai moderne sisteme de radar din întreaga lume, relatează postul de ştiri Hir TV. Potrivit spuselor sale, sistemul de radar face parte din sistemul antirachetă israelian Iron Dome (Domul/Cupola de Fier).

Livrarea sa și a rachetelor norvegiano-americane aferente va începe în prima parte a lui 2023.

Kristof Szalay-Bobrovniczky a reamintit că Ungaria a lansat în 2016-2017 un amplu program de modernizare a apărării, ceea ce „s-a dovedit a fi o decizie bună în lumina actualului război ruso-ucrainean”. Ungaria cumpără echipamente militare pentru a-şi întări apărarea antiaeriană, cu scopul „de a asigura că aceasta acoperă întregul teritoriu al ţării”, a adăugat el.

Ministrul Apărării din Ungaria a inspectat sistemul Domul de Fier împreună cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak, în cursul vizitei lor efectuate, săptămâna trecută, în Israel.

Guvernul de la Budapesta discută cu Rusia despre extinderea centralei nucleare din Ungaria

Israelul nu este singurul stat cu care Guvernul de la Budapesta a purtat discuții diplomatice. Vă amintim că Peter Szijjarto, şeful diplomaţiei din Ungaria, a călătorit luni, 21 noiembrie 2022, în Rusia pentru a participa la un forum internațional privind energia nucleară, subliniind legăturile strânse și persistente ale țării sale cu Guvernul de la Moscova în contextul războiului din Ucraina.

Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a ținut un discurs la sesiunea plenară de deschidere a forumului internațional ATOMEXPO, care se desfășoară pe parcursul a două zile în orașul Soci, stațiune de la Marea Neagră. Forumul, intitulat „Primăvara nucleară”, se adresează industriei nucleare globale și servește drept „platformă de afaceri pentru a discuta despre starea actuală a industriei nucleare și pentru a stabili tendințele viitoare”.

Într-o postare făcută pe rețelele sociale, Peter Szijjarto a declarat că participarea sa la expoziție va include discuții cu șeful companiei rusești de stat pentru energie atomică, Rosatom, cu privire la o extindere planificată, susținută de Rusia, a singurei centrale nucleare din Ungaria. El a precizat că proiectul este „în interesul strategic național și de securitate națională al Ungariei”.

„Criza energetică globală înseamnă că este de o importanță fără precedent pentru o țară să fie capabilă să producă energia de care are nevoie. Centrala nucleară de la Paks joacă un rol cheie în securitatea noastră energetică”, a scris, luni, Peter Szijjarto pe contul său de Facebook.

Călătoria sa a fost cel mai recent semn al legăturilor diplomatice și comerciale continue ale Ungariei cu Rusia, care i-au derutat pe unii lideri europeni, în contextual în care războiul din Ucraina continuă de aproape nouă luni.