Vaccinarea împotriva coronavirusului poate începe pe 27 sau 28 decembrie, în prima fază urmând să ajungă în Ungaria o cantitate de vaccinuri suficientă pentru 35.000 de persoane, primii care vor fi vaccinaţi fiind lucrătorii din sistemul sanitar, a anunţat Viktor Orbán, premierul ungar, vineri dimineaţă, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa, Ungaria!” de la postul ungar de radio Kossuth.
Lucrătorii din sistemul sanitar vor fi vaccinaţi la Spitalul Centrum din Budapesta şi în cadrul spitalelor judeţene, a spus prim-ministrul. Orbán a adăugat că le va solicita lucrătorilor din domeniul sănătăţii să se vaccineze într-un număr cât mai mare, însă, “în acest moment, aceasta nu este deloc o dorinţă generală”.
Premierul a menţionat, totodată, că nu doreşte să renunţe la caracterul voluntar al vaccinării, nu vor să forţeze pe nimeni să se vaccineze, însă celor din sistemul sanitar doreşte să le ceară să se protejeze. Despre vaccinările ulterioare, premierul a spus: înregistrarea va fi importantă, deoarece, în momentul în care vaccinul va deveni disponibil în masă, vaccinările se vor face în baza listelor.
Premierul a cerut oamenilor să se înregistreze
„Anul acesta vom avea un Crăciun în cerc restrâns”, pentru a ne proteja sănătatea, ar trebui să renunţăm la vizitele la rude, a spus şeful Guvernului de la Budapesta. Poate că de Paşte se va putea reveni la marile întruniri de familie, a precizat premierul. Orbán a adăugat de asemenea că regulile cu privire la Ajunul Crăciunului nu sunt deocamdată clare, urmând ca o decizie să fie luată în şedinţa de guvern de luni, dar s-ar bucura dacă experţii vor lua o poziţie potrivit căreia regulile să poată fi un pic mai lejere în acea singură seară.
De exemplu, ca la întrunirile de familie de 10 persoane, copiii cu vârsta de sub 14 ani să nu fie luaţi în calcul. Despre situaţia epidemiei, prim-ministrul a spus: deşi cifrele nu sunt mai proaste, asta nu reprezintă o mare consolare, întrucât “nu există nici veşti bune”.
În cursul verii, Ungaria s-a pregătit corespunzător, a avut loc consultarea naţională, au fost achiziţionate echipamentele de protecţie necesare, iar medicii şi asistenţii au fost instruiţi în aşa fel încât sistemul sanitar să poată să facă faţă situaţiei. Acum, cel mai mare adversar este oboseala medicilor şi a asistenţilor, a specificat Orbán.
Regulile stricte de la frontieră trebuie menţinute în continuare, motiv pentru care i-a rugat din nou pe maghiari să nu plece la schi în străinătate. Viktor Orbán a vorbit şi despre faptul că Parlamentul European (PE) vrea să preia controlul asupra UE, deputaţii europeni cred că UE constă în Bruxelles, însă şefii de guvern cred că UE constă în capitalele naţionale, iar Bruxelles nu reprezintă un centru, ci un loc de negocieri.
În spatele PE se află “o reţea, iar aici intră în scenă Soros şi oamenii lui”, care şi-au construit poziţii puternice în PE – prin organizaţii neguvernamentale, institute de cercetare şi influenţă mass-media, prin intermediul cărora încearcă să acapareze, de la şefii de stat şi şefii de guvern, deciziile care conferă puterea guvernării Europei, a spus Viktor Orbán. Premierul a amintit că PE a vrut să lege problemele financiare de problemele politice, şi că a existat pericolul ca încăpăţânarea PE să afecteze bugetul Uniunii şi fondul de redresare. Cu toate acestea, Ungaria şi Polonia şi-au atins obiectivul, a spus Orbán, menţionând că la sfârşitul dezbaterii şi-au făcut auzită vocea şi slovenii, iar mai apoi, şi Milos Zeman, preşedintele ceh, a spus că ar fi corect ca ţările din Europa Centrală să reprezinte împreună poziţia ungaro-poloneză.
Planificarea economică a următorilor ani se bazează pe nişte piloni siguri
Potrivit premierului Ungariei, poziţia la care s-a ajuns în cele din urmă a reprezentat un succes european comun. În opinia sa, prin acordul şefilor de stat şi de guvern, planificarea economică a următorilor ani se bazează, acum, pe nişte piloni siguri. Cu toate acestea, mai există, încă, diferenţe de opinie cu privire la alte chestiuni, aşa că vor mai exista o mulţime de controverse, a spus premierul, printre care şi migraţia, întrucât în partea de vest a continentului “se vrea în continuare o Europă bazată pe imigraţie”, dorindu-se acordarea de locuinţe, salarii şi ajutor social pentru 34 de milioane de imigranţi.
Potrivit şefului Guvernului de la Budapesta, acesta este un plan nebunesc. Viktor Orbán a vorbit şi de teoriile despre gen, o chestiune “pe care un maghiar normal nici nu o înţelege”, deoarece “acestea sunt problemele unor cazuri atât de izolate, încât nici nu priveşte 99% din populaţie”. Ungaria este o ţară normală, unde este evident faptul că tatăl este un bărbat, iar mama este o femeie, iar căsătoria are loc pentru că se doresc descendenţi comuni, a explicat Viktor Orbán. Nu poţi reglementa viaţa a 100 de oameni în baza caracteristicilor unei singure persoane care reprezintă o excepţie – aşa cum se doreşte în Europa de Vest – ci trebuie să pornim de la cei 99.
Există situaţia care este considerată normală şi există excepţia, a spus Orbán, subliniind: “nu vrem să condamnăm persoana care este o excepţie”, dar nimeni nu poate cere ca viaţa celor 99% să se bazeze pe modul de viaţă specific al excepţiilor care reprezintă 1%. Sarcina nu este ca majoritatea să adopte mentalitatea unei minorităţi, ci ca majoritatea să tolereze punctul de vedere al minorităţii, păstrându-şi, în acelaşi timp, propria identitate, a punctat Viktor Orbán.