Potrivit unor surse citate de presa internațională, Rusia se pregătește să anexeze teritoriile ocupate. Între timp, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski anunță contraofensivă în fiecare zi.
Potrivit publicației rusești RBC, consilierii lui Vladimir Putin s-au ghidat după faptul că, în funcție de situația militară, referendumurile ar putea avea loc „în viitorul apropiat sau îndepărtat”.
Când ar putea avea loc referendumurile?
Ei văd septembrie ca o țintă apropiată pentru referendumuri, în timp ce noiembrie este văzută ca o țintă îndepărtată.
„Mă refer la intervalul care începe din 11 septembrie ca punct de referință și se încheie în jurul valorii de 4-7 noiembrie”, a explicat una dintre surse.
Însă sursele citate de cei de la RBC susțin că scenariul conform căruia referendumurile vor avea loc în septembrie, cel mai probabil, nu va fi pus în aplicare deoarece forțele ruse nu au reuşit să cucerească întreaga regiune Doneţk.
În plus, contraofensiva de luni a forțelor ucrainene la Herson, aflată acum la a patra zi, înseamnă că Kremlinul ar putea fi nevoit să transfere trupe în sudul Ucrainei, care altfel ar putea lua parte la acțiunea de la Donețk.
Administrația lui Vladimir Putin este nehotărâtă
Jurnaliștii de investigație Meduza au scris în a doua jumătate a lunii august, citând două surse de la Kremlin, că administrația prezidențială a lui Vladimir Putin este nehotărâtă cu privire la momentul în care să anexeze teritoriile ucrainene cucerite.
Pe de o parte, amânarea momentului ar însemna că forțele armate ruse ar putea cuceri mai mult teritoriu ucrainean, conducerea de la Moscova considerând că este imperativă ocuparea întregului teritoriu al regiunii Donețk.
Menționăm că la 22 februarie, cu două zile înainte de începerea invaziei Ucrainei, Vladimir Putin a recunoscut suveranitatea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei asupra întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk.
Forțele ruse au reușit să ocupe pe deplin regiunea Lugansk la începutul lunii iulie, odată cu căderea Lișanskului. Dar la Donețk, armata rusă a reușit să cucerească doar aproximativ 60% din teritoriul regiunii.
De asemenea, consilierii lui Putin de la Kremlin, se temeau că, dacă referendumurile de anexare ar fi amânate prea mult, rușii își vor da seama că ceva nu a mers prost cu „operațiunea militară specială” lansată la 24 februarie.