Vladimir Putin e gata să desfășoare arme nucleare în Peninsula Crimeea
Alina Frolova, directorul general al Centrului pentru Strategii de Apărare din Ucraina, a anunțat duminică că Vladimir Putin este pregătit să desfășoare arme nucleare în Peninsula Crimeea. Potrivit spuselor sale, rachetele rusești pot ajunge din Peninsula Crimeea în orice capitală europeană, iar amenințarea armatei ruse se resimte în Marea Caspică, Marea Baltică şi Marea Mediterană, deși Ucraina și Rusia au aderat la tratatul de neproliferare a armelor nucleare cu ani de zile în urmă.
De altfel, analiștii britanicii care urmăresc cu mare atenție situația de pe frontul de luptă din Ucraina au anunțat că armata rusă ar fi trimis deja o unitate specială în Peninsula Crimeea. Această unitate specială ar fi capabilă să deservească armelor nucleare, relatează publicația britanică Daily Express.
Armata Rusiei a bombardat o localitate de lângă centrala nucleară Zaporojie
Avertismentul Alinei Frolova vine la doar câteva ore distanță după ce autoritățile ucrainene au transmis că armata rusă ar fi bombardat localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie.
În ciudat acestui fapt, Ministerul Apărării din Rusia susține ferm că soldații ucraineni au atacat acea zonă. De altfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, generalul rus Igor Konaşenkov, a precizat că două atacuri au lovit terenul centralei nucleare de la Zaporojie.
Totuși, Energoatom a confirmat duminică că nivelul radiațiilor radioactive nu a crescut acolo, precizând că nu are informaţii despre noile bombardamente de la Zaporojie, relatează agenția de presă Reuters.
Energoatom este o întreprindere de stat din Ucraina, care operează toate cele patru centrale nucleare din țara vecină. Ucraina ocupă locul al șaptelea loc în lume și al cincilea loc în Europa în ceea ce privește numărul de reactoare nucleare operate, capacitatea totală și energia electrică produsă. Energoatom este angajată în:
- construcția de noi unități de energie;
- reabilitarea celor aflate în funcțiune;
- achiziționarea de combustibil nuclear;
- eliminarea deșeurilor radioactive;
- înființarea unei infrastructuri naționale pentru gestionarea combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive;
- întreținerea securității la instalațiile nucleare;
- recalificare și îmbunătățiri de calificare;
Vă amintim că, sâmbătă după-amiază, Energoatom anunța că armata rusă „a bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi. Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanțe radioactive și există și un risc ridicat de incendiu”.
La polul opus, Ministerul Apărării din Rusia a spus sâmbătă că armata ucraineană este cea care a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore, potrivit agenției de presă AFP.