Este alertă la granița cu Ungaria după ce s-a descoperit poluare cu apele din mină în județul Maramureș. Cel care nu a avut grijă de acest aspect va primi o amendă din partea statului.
Alertă la granița cu Ungaria! Autoritățile din țara vecină au fost alertate după ce poluarea cu apele de mină din județul Maramureș a ajuns pe râul Someș, aproape de granița cu Ungaria.
Potrivit Digi 24, în urma analizei efectuate au fost descoperite valuri ridicate la indicatorii de calitate ai apei. Au fost găsite metale ca fier, mangan, cupru și zinc, metale specifice apelor de mină.
Alertă la granița cu Ungaria! Poluarea s-a petrecut în urmă cu două zile
Mai multe metale din perimetrul minier de la Băița au ajuns în râul Băița. De aici, metalele au ajuns în râul Lăpuș și de acolo în râul Someș.
La ora actuală, poluarea este foarte aproape de granița cu Ungaria.
Sursa anterior menționată precizează că persoana care administrează perimetrul minier din Băița va fi sancționat conform prevederilor legale. Trebuie menționat că până acum, acestuia i s-a atras atenția să se asigure că va fi curățată albia râului și că poluarea va fi ținută sub control.
Mai mult decât atât, sursa anterior citată precizează că nu este prima oară când se întâmplă acest lucru.
Ce spun specialiștii
Specialiștii de la Apele Române Maramureș au analizat indicatorii de calitate ai apei.
“Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe de apă. În acest moment monitorizăm cursurile de apă Băița, Lăpuș și Someș”, a declarat joi Anca Bonto, purtător de cuvânt Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș.
Fost geolog la mina din Băița, Ioan Miclea susține că poluarea se întâmplă din cauza lipsei de substanțe reactive, care să neutralizeze elementele toxice din apă.
Declarațiile unui fost geolog de mină
„Apa curge din mină. Are plumb, zinc, cupru, aur, argint, mangan, fier, metale care-s în rocă. Sunt două stații de epurare. Degeaba îi amendezi, că nu au bani să cumpere atâta reactiv. Le trebuie var, fel de fel de reactiv”, spune Ioan Miclea, fost geolog la mină.