Serviciul de pază a frontierei dintre Polonia și Belarus a cerut trupe suplimentare, iar ministrul Apărării de la Varșovia și-a dat acordul în acest sens.

Potrivit ministrului adjunct de Interne, agenția poloneză de pază a frontierei a cerut Ministerului Apărării să trimită încă 1.000 de soldați la graniță din cauza unei intensificări a eforturilor de trecere ilegală a frontierei.

„Din cauza situației dinamice de la granița dintre Polonia și Belarus… ministrul Apărării Naționale a ordonat ca cererea să fie pusă în aplicare și ca soldații să fie desemnați să patruleze la granița dintre Polonia și Belarus”, a declarat ministrul apărării, citat de PAP.

La granița cu Belarus, Polonia a ridicat un gard dotat cu sisteme electronice de securitate.

În ultimele săptămâni, soldați mercenari wagner au început să apară în apropierea graniței, ceea ce, potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, reprezintă o încercare de destabilizare a situației de-a lungul frontierei estice a NATO.

Tensiunea crește la granița cu Belarus

Belarus a început exerciții militare în apropierea graniței sale cu Polonia și Lituania, în timp ce tensiunile cu cele două țări membre NATO se intensifică din cauza mercenarilor Wagner, legați de Rusia, care s-au mutat în Belarus după revolta lor de scurtă durată în Rusia.

Atât Polonia, cât și Lituania au sporit securitatea la frontieră de când mii de luptători Wagner au sosit în Belarus, țară aliată a Rusiei, în cadrul unui acord care a pus capăt rebeliunii lor armate la sfârșitul lunii iunie și le-a permis acestora și liderului lor, Evgheni Prigojin, să evite acuzațiile penale.

Liderii celor două națiuni NATO au declarat că sunt pregătiți pentru provocări din partea Moscovei și a Minskului într-o zonă sensibilă în care ambele țări se învecinează cu Belarus, precum și cu exclava rusă Kaliningrad. Comentariile au fost făcute la începutul lunii august, după ce două elicoptere belaruse au zburat pentru scurt timp la joasă altitudine în spațiul aerian polonez. Autoritățile belaruse au negat că elicopterele lor au intrat în Polonia.

Exercițiile se bazează pe experiențele din războiul din Ucraina

Ministerul belarus al Apărării a declarat că exercițiile care au început luni se bazează pe experiențele din „operațiunea militară specială” – termenul pe care Rusia îl folosește pentru războiul său din Ucraina. Acesta a precizat că aceasta include „utilizarea dronelor, precum și interacțiunea strânsă a unităților de tancuri și puști motorizate cu unități ale altor ramuri ale forțelor armate”.

Jocurile de război au avut loc în regiunea Grodno din Belarus, în apropierea așa-numitei Suwalki Gap – o întindere de teren slab populată care se întinde pe 96 km de-a lungul graniței dintre Polonia și Lituania. Acesta leagă cele trei state baltice Lituania, Letonia și Estonia de restul alianței NATO și separă Belarusul de Kaliningrad, o exclavă rusească puternic militarizată la Marea Baltică, care nu are nicio legătură terestră cu Rusia.

Analiștii militari din Occident au considerat de mult timp Golul Suwalki ca fiind o zonă cu potențial de focar în orice confruntare între Rusia și NATO. Aceștia se tem că Rusia ar putea încerca să ocupe această breșă și să rupă cele trei state baltice de Polonia și de alte națiuni NATO.