Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu au susținut inițiativa, menționând că „această stare de urgență este o stare de incertitudine”. La fel au procedat și deputații din Partidul Șor, care și-au îndemnat colegii să susțină moțiunea de cenzură pe care au pregătit-o, transmite IPN.

Stare de urgență în Republica Moldova

În cadrul prezentării proiectului, premierul Natalia Gavrilița a explicat necesitatea instituirii stării de urgență prin riscul care există pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova. Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va putea adopta măsuri, precum dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice.

Va putea emite decizii pentru a asigura acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative. Comisia va fi în drept să instituie instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite, precum și să instituie un regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate etc. Dispozițiile Comisiei sunt cu caracter obligatoriu.

În luarea sa de cuvânt, deputatul socialist Petru Burduja a declarat că, atunci când se aproba bugetul de stat, în toamna anului trecut, guvernarea se arăta optimistă că criza energetică e depășită și că a fost negociat un contract avantajos. Deputatul a menționat că situația se răsfrânge asupra cetățenilor, iar, mai nou, și asupra instituțiilor de învățământ, asupra agenților economici, cărora li se cere să facă economii. În sectorul de producere, aceste economii înseamnă ca oamenii rămână fără muncă și fără salariu.

Deputatul comunist Oleg Reidman a spus că guvernare are toate pârghiile necesare pentru a gestiona situația și nu este nevoie să fie instituită stare de urgență.

„Moldovagaz” trebuie să transfere „Gazprom”-ului 63 de milioane de dolari

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi a declarat că, după cum a menționat și premierul, condițiile de achitare din noul contract sunt preluate din contractul vechi. Și s-a schimbat doar atitudinea „Gazprom” față de această procedură. „Apare întrebarea firească – care sunt acei factori care au determinat schimbarea atitudinii „Gazpromului”.

Îndrăznesc să vin cu poziția mea personală. În opinia mea, aceasta s-a întâmplat pe 15 noiembrie 2020 și pe 11 iulie 2021, când cetățenii Republicii Moldova, prin votul lor liber exprimat, au înlăturat de la guvernare „kuliokarii”, care primeau bani, inclusiv de la „Gazprom”. Și acum compania „Gazprom” încearcă să provoace o criză socială în Republica Moldova și să destabilizeze situația politică”, a notat Oazu Nantoi.

Fiind suspus votului, proiectul de hotărâre a fost susținut de către 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și cei din Partidul Șor nu au susținut instituirea stării de urgență au votat împotrivă sau nu au votat deloc.

Odată cu instituirea stării de urgență, urmează să fie convocată Comisia pentru Situații Excepționale în cadrul căreia vor fi luate decizii care să permită asigurarea neîntreruptă cu gaze a țării.

Astăzi este ultima zi în care „Moldovagaz” trebuie să transfere  „Gazprom”-ului 63 de milioane de dolari, plăți în avans pentru gazul livrat în ianuarie. Compania a reușit să adune numai 38 de milioane. Solicitarea de a amâna termenul a fost respinsă de concernului rus, care a avertizat că va fi sistată livrarea gazelor în Moldova dacă plățile nu vor fi făcute la termenul stabilit. Ca să adune banii necesari, Guvernul va transfera companiei „Moldovagaz” în avans, pentru două luni, plățile de compensare a majorărilor de tarif pentru consumatorii casnici.