Vaccinarea, obligatorie pentru funcționarii și profesorii din Ucraina după ce țara a fost lovită de un nou val

Totuși, decizia respectivă riscă să provoace proteste în Ucraina, unde opoziţia faţă de vaccinarea anti-COVID este larg răspândită, conform informațiilor transmise de afp.com

„Această decizie este menită să protejeze viaţa şi sănătatea ucrainenilor (…), prin crearea unui mediu sigur în instituţiile de învăţământ şi în structurile statului”, a explicat ministrul ucrainean al sănătăţii, Viktor Liaşko.

Funcţionarii şi profesorii au la dispoziţie o lună pentru a se vaccina

Funcţionarii şi profesorii au acum la dispoziţie o lună pentru a se vaccina anti-COVID-19, aceia care nu se vaccinează urmând să fie suspendaţi din funcţie fără plată.

Până la sfârşitul lunii septembrie 70% din cei circa 1,2 milioane de profesori ucraineni au primit cel puţin prima doză de vaccin şi 46% schema completă.

După un răgaz vara aceasta, Ucraina se confruntă în prezent cu o progresie fulminantă a infectărilor. Această ţară cu circa 40 de milioane de locuitori a înregistrat joi 15.125 de noi cazuri de COVID-19 şi 314 decese asociate acestei boli, un record al ultimelor luni.

După problemele iniţiale de livrare a vaccinurilor, Ucraina are acum patru vaccinuri anti-COVID-19 disponibile, respectiv Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi serul chinezesc Coronavac. Cu toate acestea, mulţi ucraineni încă ezită să se imunizeze, până la ora actuală numai 19% din populaţie primind cel puţin o doză de vaccin şi 16% ambele doze. În aceste condiţii, noul val de COVID-19 riscă să provoace ravagii, avertizează experţii, în unele regiuni ale Ucrainei deja nemaifiind paturi libere în spitale.

COVID-19 a făcut mai multe victime în 2021 decât în 2020

Potrivit unui studiu recent al universităţii americane Johns Hopkins, COVID-19 a ucis deja mai multe persoane în Statele Unite în acest an decât în 2020. De la 1 ianuarie, au fost raportate peste 353.000 de decese de COVID-19, cu aproximativ o mie mai multe, comparativ cu cele 352.000 de decese înregistrate anul trecut în primele 10 luni ale pandemiei.

Există diferenţe cheie între cei doi ani ce ar putea explica o parte din schimbare, afirmă experţi medicali.

Profesor la Universitatea Internaţională Florida şi Departamentul de Epidemiologie, dr. Mary Jo Trepka a declarat pentru New York Daily News că varianta Delta mult mai contagioasă a crescut numărul de cazuri, făcând totalurile cumulative mult mai ridicate. Acest lucru a fost agravat de lipsa „imunităţii de turmă” din cauza ratei reduse de vaccinare.

„Aşadar, au fost expuşi o mulţime de oameni din cauză că nu aveau ‘imunitate de turmă’ şi pe fondul apariţiei variantei Delta, care este mult mai contagioasă”, a declarat Trepka pentru Daily News.