Ministerul Apărării Naționale (MApN) s-a sesizat după declarațiile făcute în spațiul public și a trimis o echipă în zonă. În urma investigațiilor, autoritățile au subliniat că nu au fost identificate elemente concrete care să probeze ipotezele vehiculate.

O echipă de specialiști s-a deplasat la fața locului

„Ministerul Apărării Naționale s-a autosesizat cu privire la informațiile transmise joi, 3 august, în spațiul public de reprezentanții autorităților comunei Ceatalchioi, județul Tulcea, referitoare la suspiciuni de cădere accidentală, pe teritoriul României, a unor părți dintr-o dronă implicate în atacurile executate în 2 august de Federația Rusă împotriva infrastructurii portului ucrainean Izmail.

O echipă de specialiști din cadrul Forțelor Aeriene Române s-a deplasat în cursul acestei zile la fața locului pentru a investiga situațiile semnalate”, a transmis MApN într-un comunicat.

Dronele utilizate de Rusia nu au intersectat în niciun moment spațiul aerian al României

De asemenea, autoritățile au explicat că dronele utilizate de Rusia în atacurile asupra Ucrainei nu au intersectat în niciun moment spațiul aerian al țării noastre.

„Până la acest moment, nu au fost identificate elemente concrete care să probeze ipotezele vehiculate. În ceea ce privește situația generată de atacurile executate în ultima săptămână, care au vizat elemente de infrastructură portuară ucraineană din localitățile din Izmail și Reni, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.

Dronele utilizate de Federația Rusă în aceste atacuri ilegale și nejustificate nu au intersectat în niciun moment spațiul aerian al României.

Așa cum am informat și în alte situații, Ministerul Apărării Naționale a întărit măsurile de vigilență, monitorizând permanent spațiul național terestru, maritim și aerian, măsuri stabilite prin planurile naționale și aliate, și cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și pentru descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”, a conchis MApN.

Primarul din Ceatalchioi a povestit momentele terifiante

Mai mulți localnici de pe malul românesc al Dunării au fost foarte panicați în urma atacurilor din Ucraina. Primarul din Ceatalchioi, comună din județul Tulcea, a explicat că „distanța era mică și toți se gândeau ca drona ar putea cădea pe locuințe”.

„Panica a fost foarte mare în rândul localnicilor. Distanța era mica și toți se gândeau ca drona ar putea cădea pe locuințe. E o stare tensionată, de frică”, a declarat primarul Tudor Cernega.