Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Externe sunt în momentul de față în alertă, în încercarea de a preveni răspândirea pe teritoriul României a unei boli extrem de periculoase, care face deja ravagii într-o țară vecină. Pericolul de epidemie este extrem de mare.
O boală extrem de periculoasă face ravagii la granița de nord și est a României și a pus autoritățile române în stare de alertă. Este vorba despre difterie, boală infecţioasă acută, transmisibilă prin aer, care poate provoca inclusiv decesul, în cazul complicațiilor.
În două localități din Ucraina boala a scăpat deja de sub control, iar autoritățile române i-au avertizat pe turiști și pe locuitorii din zona de graniță să nu călătorească în țara vecină fără să își fi făcut vaccinul antidifteric.
O mare campanie de vaccinare se pregăteşte chiar în aceste momente, în județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea. Medicii de familie și spitalele din zonă sunt obligați să anunțe la Direcţiile de Sănătate orice caz suspect.
Astfel, Ministerul Sănătăţii – MS, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina.
”Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina”, se precizează într-un comunicat de presă.
Iar ministerul a cerut Companiei UNIFARM să demareze, de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, o achiziţie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a cerut INSP să distribuie prin direcţiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţe definiţia de caz pentru difterie, precum şi obligaţia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judeţean, care va raporta cazul la INSP – CNSCBT şi va demara ancheta epidemiologică.
MS a mai cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze de urgenţă situaţia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acţiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.