România este din nou luată cu asalt de imigranți, Poliția de Frontieră anunțând zilnic că au depistat persoane care vor să treacă ilegal granița. Numărul imigranților a crescut în 2020 cu 200% față de anul precedent, ajungând la peste 6.000 de persoane, transmite Digi24.
Situația a ajuns atât de gravă în unele localități încât primarul Timișoarei a venit chiar la București pentru a cere sprijinul ministrului de Interne.
Totul se întâmplă pentru că ruta balcanică tradițională folosită de imigranți, prin Bosnia și Croația, a devenit tot mai dificilă.
Cu toate acestea, prezența imigranților nu ar trebui să-i îngrijoreze pe români, pentru că aceștia văd țara noastră doar ca pe o rută de tranzit. Ei nu doresc să rămână în România ci doresc să ajungă în țările din vest, care le oferă condiții mult mai bune. Acest lucru este dovedit și de datele de la granița de vest cu Ungaria unde zilnic sunt prinși solicitanți de azil care încearcă să forțeze ilegal granița.
Criza din Siria a pornit totul
Odată cu criza din Siria, urmare a războiului civil din 2012, mii de refugiați au început să vină în număr mare către Europa. Încă de atunci, au existat temeri că locurile de muncă vor fi în pericol, dar abia acum vedem că nu e așa, după cum arată studiul coordonat în România de Academia de Studii Economice.
Conform sursei citate, refugiații constituie, de fapt, o resursă pentru forța de muncă. Analiza arată că 51% dintre tinerii imigranți lucrează în aceeași proporție cu nativii din țările în care au ajuns, așadar nu a fost stabilită o legătură între rata șomajului în rândul tinerilor și numărul solicitanților de azil. România este chiar și mai puțin afectată, atâta timp cât refugiații văd țara noastră doar ca o rută de tranzit.
„Aceste îngrijorări NU sunt justificate din mai multe motive: prin dimensiunea lor, în cele mai multe țări, imigranții NU au cum să afecteze locurile de muncă ale nativilor, ele sunt proporții destul de mici, targetează locurile de muncă disponibile și nativii nu le ocupa din diferite motive”, spune prof.dr. Monica Roman.
Nici sistemul de educație nu este influențat de prezența refugiaților.
„Sistemele de educație nu sunt afectate, ei fiind instruiți, în foarte multe cazuri, într-un sistem de integrare care nu pune presiune pe sistemul de educație publică”, spune Monica Roman, profesor dr. la ASE.
Cu toate acestea, studiul arată și că 17% dintre europeni nu vor ca refugiații să se stabilească în țara lor.