Un nou gard la frontiera dintre Grecia şi Turcia va fi ridicat până în luna aprilie a anului viitor, pentru a descuraja trecerea migranţilor, a anunţat sâmbătă cabinetul premierului grec Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis, care a făcut o vizită în regiunea Evros, din nord-estul Greciei, pentru a inspecta stadiul acestui proiect, a declarat că gardul va fi construit în zona localităţii Ferres, de-a lungul râului Evros.

Proiectul trebuie să fie realizat până în aprilie

”Prim-ministrul a promis să viziteze regiunea din nou până în aprilie, dată la care proiectul trebuie să fie realizat”, au indicat surse din guvernul de la Atena.

Autorităţile greceşti recrutează încă 400 de poliţişti de frontieră care vor fi desfăşuraţi în regiunea Evros şi iau în calcul consolidarea unei bariere frontaliere deja existentă cu o lungime de 11 kilometri, în zona punctului de trecere Kastanies-Kapikule.

Construirea unui gard de 26 de kilometri în regiunea Evros a fost anunţată după tentativele de intrare a unor migranţi încurajaţi de Turcia, în februarie şi martie acest an.

Grecia a reuşit să oprească majoritatea trecerilor ilegale de migranţi, în timp ce Uniunea Europeană a trimis în zonă un număr suplimentar de reprezentanţi ai Agenţiei europene pentru frontiere şi paza de coastă (Frontex).

Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE.

De la controlul migrației la gestionarea frontierelor

În calitate de agenție a Uniunii Europene, Frontex este finanțată din bugetul UE, precum și din contribuțiile țărilor asociate spațiului Schengen.

Până în 2020, s-a preconizat că personalul agenției va număra aproximativ 1.000 de membri, aproape un sfert dintre aceștia fiind detașați din statele membre și urmând să revină la locurile de muncă din țările lor după încheierea mandatului la Frontex.

În 2016, agenția s-a extins și a evoluat, devenind Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, iar rolul său s-a lărgit de la controlul migrației la gestionarea frontierelor, ceea ce i-a conferit responsabilități tot mai mari în ceea ce privește combaterea criminalității transfrontaliere.

În prezent, Frontex este recunoscută ca fiind unul dintre stâlpii pe care este construit spațiul de libertate, securitate și justiție al Uniunii Europene.

De asemenea, în domeniul său de activitate au intrat în mod oficial activitățile de căutare și salvare, pe care agenția le desfășoară ori de câte ori apar astfel de situații în contextul supravegherii frontierelor maritime.