Iniţiatorii noului proiect bisericesc în Ucraina se amestecă grosolan în viaţa bisericii, amintind astfel de ateii care i-au persecutat pe preoţi şi credincioşi în secolul al XX-lea, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, subliniind că Moscova nu se va amesteca în afacerile religioase ale Kievului, dar este pregătită să apere drepturile oamenilor la libertatea religioasă, transmite agenţia de presă oficială TASS.

‘Statul, autorităţile ruse consideră absolut inacceptabilă orice fel de interferenţă în afacerile bisericii, am respectat şi vom respecta independenţa vieţii bisericii, mai ales în ţara suverană vecină’, a spus Putin, referindu-se la problema bisericii în Ucraina, în cadrul Sinodului local al Bisericii Ortodoxe Ruse, organizat pentru a marca împlinirea a zece ani de la întronizarea patriarhului Kirill la conducerea Bisericii Ruse.

‘Cu toate acestea, ne rezervăm dreptul de a reacţiona şi de a face totul pentru protejarea drepturilor omului, inclusiv libertatea religioasă’, a avertizat preşedintele rus.

În discursul său, Putin a atenţionat asupra situaţiei când ‘speculaţiile, politicianismul, parazitarea problemelor vieţii religioase conduc la separarea oamenilor, provoacă furie şi intoleranţă’.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Ruse, ‘un astfel de proiect, care nu este legat de credinţă’, ci de lupta pentru putere, ‘este pus în aplicare astăzi în Ucraina’, notează TASS.

‘Este regretabil faptul că Patriarhia Constantinopolului a fost atrasă în această’ situaţie, a afirmat liderul rus, caracterizând acţiunile Patriarhiei Constantinopolului în Ucraina ca pe un amestec grosolan în afacerile bisericeşti, potrivit Rosbalt.

‘În esenţă, are loc un amestec grosolan în viaţa bisericii, iar iniţiatorii acestuia parcă au învăţat de la ateii din secolul trecut, când îi izgoneau pe credincioşi din biserici, îi persecutau pe preoţi’, a spus Vladimir Putin.

 

La 15 decembrie 2018, la ‘Sinodul de Unificare’ a bisericilor ortodoxe din Ucraina, care a fost condus de patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, Ucrainei i-a fost înmânat ‘tomos’-ul, actul de confirmare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi ieşirii de sub tutela Patriarhiei Moscovei. La această adunare ecleziastică a fost ales şi capul nou înfiinţatei biserici, mitropolitul Epifanie.

Patriarhia Constantinopolului recunoscuse încă în octombrie autocefalia Bisericii Ucrainei, fapt ce a suscitat indignarea Bisericii Ruse care a rupt relaţiile cu aceasta.

Ieşirea Bisericii Ucrainei de sub tutela Patriarhiei Moscovei a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, extrem de reci, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 şi declanşarea ostilităţilor cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei în acelaşi an.