Coșmar la granița cu România. Sunt cozi uriașe la intrarea în țară. Mii de români intră în carantină pentru că se prezintă fără teste RT-PCR. Se întâmplă la granițele de vest ale României. Aici este o aglomerație de nedescris, duminică după-masă, iar timpii de așteptare au depășit o oră în mai multe vămi.
Motivul este legat de numărul mare de români care se întorc în țară cu ocazia Sărbătorilor. Ultima decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) prin care se întocmesc documente de carantinare pentru toate persoanele ce vin din state non-UE, care nu au teste RT-PCR la intrarea în țară, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate ori trecute prin boală.
La Vama Petea timpul de așteptare este de 90 minute, pe sensul de intrare sunt deschise 5 artere, iar pe sensul de iesire, 2 artere, se arată pe site-ul Poliției de Frontieră. La Vama Nădlac, timpul de așteptare este de 50 de minute și sunt deschise câte două artere. La Nădlac II, timpul de așteptare este de 60 de minute, deși pe sensul de intrare sunt deschise 5 artere.
Reguli schimbate pentru cei care intră în țară
”Număr mare de persoane prezente la verificările de frontieră pe sensul de intrare. Și la Vama Carafat timpul de așteptare este aproximat la o jumătate de oră. Timpii mari de așteptare se datorează și triajului epidemiologic pe sensul de intrare”, se arată pe site-ul Poliției de Frontieră.
Condițiile de intrare în România au fost modificate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în această săptămână, toate persoanele care intră în țară din state non-UE, trebuie să prezinte un test RT-PCR negativ, altfel fiind obligate să intre în carantină.
Inițial, CNSU a decis ca această perioadă să fie de 14 zile, însă vineri perioada s-a redus la doar 10. Noile reguli se aplică până pe 8 ianuarie 2022.
Carantină pentru persoanele nevaccinate care intră în țară
De asemenea, ministerul Sănătății a venit cu precizări având în vedere discuțiile din spatiul public referitoare la motivele introducerii carantinei pentru persoanele care intră în România, fiind nevaccinate sau fără să fi trecut prin Covid-19 în ultimele 6 luni.
Instituția a spus că diferența dintre o persoană vaccinată sau care a avut Covid-19 în ultimele 6 luni și o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situații, constă din lipsa totală a protecției față de infecție la cea din urmă.
O persoană total neprotejata are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatogie specifică COVID-19.
La persoanele cu un anumit grad de protecție, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar ca un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent.
Chiar și în cazurile rare în care și vaccinații și foștii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecția pe care o au deja, face ca organismul lor să se apere eficient și contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate.