Premierul Volodymyr Groisman susține că unica modalitate de a face presiune asupra Federației Ruse, în contextul conflictului din Marea Azov, este ca Ucraina, în răspuns Rusiei, să rețină, la rândul ei, nave militare rusești. Prim-ministrul crede că aceasta ar putea deveni o strategie de luptă cu Federația Rusă.

„Dacă Rusia a reținut ilegal navele și militarii noștri, atunci navele rusești trebuie, de asemenea, să fie reținute”, a declarat Groisman, potrivit Rbc.ua.

Anterior, Volodymyr Groisman a mai spus că situația din Marea Azov va fi unul dintre subiectele de pe ordinea de zi din cadrul Summit-ului G20 din Argentina, notează tv8

În această situație tensionată, Ucraina a primit astăzi un ajutor vital de la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a aprobat astăzi plata primei tranşe de 500 de milioane de euro din cadrul noului program de asistenţă macrofinanciară (AMF) pentru Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar.

Odată cu această plată, totalul asistenţei macrofinanciare acordate Ucrainei de către UE începând cu anul 2014 va ajunge la 3,3 miliarde de euro, cea mai mare asistenţă de acest tip acordată vreunei ţări din afara UE.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, a declarat: „Uniunea Europeană şi-a manifestat constant sprijinul politic şi financiar pentru Ucraina. Decizia de vineri a Comisiei Europene cu privire la efectuarea plăţii are loc într-un moment crucial, atunci când Ucraina şi cetăţenii săi se confruntă cu o nouă agresiune din partea Rusiei şi trebuie să vadă solidaritate din partea partenerilor internaţionali. Un astfel de comportament agresiv nu este acceptabil în Europa de astăzi”.

La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a afirmat: „Ucraina a îndeplinit angajamentele de politică convenite cu UE pentru eliberarea primei tranşe din cadrul programului de asistenţă macrofinanciară. Acesta este un semnal important şi încurajator că Ucraina continuă să facă progrese importante pe calea reformelor, în ciuda actualului mediu de securitate şi a viitorului ciclu electoral”.

 

În cadrul noului program AMF aprobat de Parlamentul European şi de Consiliu în iulie 2018, până la un miliard de euro sunt disponibili pentru Ucraina. Programul ajută Ucraina să îşi acopere nevoile de finanţare şi sprijină punerea în aplicare a unei ample agende de reforme structurale. Fondurile AMF sunt disponibile sub formă de credite cu dobândă redusă pe termen lung, condiţionate de punerea în aplicare a măsurilor de politică specifice convenite în Memorandumul de înţelegere.

Ucraina a îndeplinit angajamentele de politică convenite cu UE pentru eliberarea primei tranşe din cadrul programului. Acestea au inclus măsuri importante de intensificare a luptei împotriva corupţiei, de îmbunătăţire a transparenţei registrelor comerciale, de îmbunătăţire a predictibilităţii mediului fiscal şi de consolidare a guvernanţei întreprinderilor de stat.

De asemenea, Ucraina a convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) asupra unui nou acord stand-by, care va înlocui programul anterior în cadrul mecanismului de finanţare extinsă al FMI, continuând astfel angajamentul ţării faţă de FMI. Adoptarea la 23 noiembrie de către Parlament a unui buget pentru 2019, pe care FMI îl consideră satisfăcător a reprezentat un pas important în vederea aprobării noului program de către Consiliul director al FMI, preconizat pentru luna decembrie.

UE va continua să colaboreze cu autorităţile ucrainene în ceea ce priveşte programul de reformă, inclusiv în acele domenii legate de următoarea plată din cadrul programului AMF. Acestea includ măsuri suplimentare în lupta împotriva corupţiei, cum ar fi progresele înregistrate în ceea ce priveşte operaţionalizarea Parchetului Anticorupţie din Ucraina, gestiunea finanţelor publice, continuarea reformei sectorului energetic şi a sectorului bancar şi reforme în domeniul politicii sociale. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile şi să monitorizeze implementarea.