Graniţa dintre Polonia şi Belarus este, în aceste zile, scena unor tensiuni fără precedent. Bruxelles-ul îl acuză pe dictatorul Lukaşenko că ar fi ajutat mai multe mii de migranţi să ajungă la frontiera cu Uniunea Europeană. Polonia se vede nevoită să mobilizeze soldaţii pentru a face faţă acestei adevărate invazii.
Probleme de la graniţa Poloniei cu Belarusul sunt departe de a se fi încheiat!
Între 3 şi 4 mii de migranţi forţează graniţa Uniunii Europene. Polonezii au trimis acolo mii de soldaţi
Autorităţile de la Varşovia au desfăşurat mii de soldaţi la graniţă şi afirmă că se pregătesc pentru noi confruntări între migranţi şi forţele de ordine. Numărul migranţilor prezenţi în acest moment la frontieră este estimat la 3.000-4.000 de persoane, potrivit autorităţilor poloneze, scrie agenţia Reuters.
Marţi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene vorbea despre 2.000 de migranţi masaţi la graniţă şi care încearcă să pătrundă ilegal pe teritoriul UE. Comisia îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, de o abordare “în stil gangsteresc” ca urmare a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva ţării sale în trecut. Lukaşenko le-ar fi facilitat acum migranţilor trecerea înspre teritoriul UE.
Marţi dimineaţă, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a vizitat frontiera cu Belarus din apropierea localităţii Kuznica. Şeful Guvernului le-a mulţumit soldaţilor pentru “misiunea dificilă” pe care o efectuează.
De cealaltă parte a graniţei, migranţii au făcut focuri de tabără pentru a se încălzi de-a lungul gardului de sârmă ghimpată pe care doresc să îl treacă.
Bruxelles-ul îl acuză pe Lukaşenko de orchestrarea acestui “atac hibrid” asupra graniţelor sale
Cu o zi în urmă, aceştia au folosit lopeţi, bâte şi alte instrumente pentru a rupe gardul de sârmă ghimpată, escaladând astfel o criză ce a determinat acum noi sancţiuni europene împotriva Belarusului pentru acest “atac hibrid” orchestrat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.
Marţi, statele membre UE au aprobat propunerea Comisiei Europene de suspendare a dispoziţiilor menite să faciliteze emiterea de vize către funcţionarii belaruşi. Executivul comunitar a anunţat că pregăteşte şi sancţiuni împotriva companiilor aeriene care participă la transportul migranţilor din Orientul Mijlociu către capitala Belarusului, Minsk.
În tot acest timp, Belarusul a reacţionat dur şi a dat un ultimatum Poloniei. Autorităţile de la Varşovia au fost avertizate “să nu recurgă la vreo provocare împotriva Republicii Belarus pentru a justifica posibile acţiuni militare ilegale împotriva oamenilor neînarmaţi lipsiţi de apărare”, a fost mesajul transmis de ministrul de Externe din Belarus.
Polonia a replicat imediat prin vocea ministrului Apărării, care a transmis că forţe de securitate din Belarus se îndreaptă spre zonele de frontieră unde se află migranţii. Oficialul polonez a dat publicităţii şi o înregistrare video ce arată un şir de bărbaţi în uniformă aflaţi în marş în pădure la frontieră.