Un oficial american în domeniul apărării a declarat luni că ruşii nu au obţinut ”o superioritate aeriană în toată Ucraina”, transmite CNN.

„Încă afirmăm că spaţiul aerian este contestat, că ruşii nu au obţinut o superioritate aeriană în toată Ucraina”, a spus oficialul.

Pentru că spaţiul aerian este ”dinamic”, există ”momente şi zone” în care Rusia sau Ucraina ”au mai multă dominaţie”, a adăugat oficialul.

„Ruşii cu siguranţă au, deşi nu au atins superioritatea aeriană, cu siguranţă au mai multe capacităţi la dispoziţie şi zboară de mai multe ori pe zi decât ucrainenii”, a adăugat oficialul.

Putin a mutat toate trupele în interiorul Ucrainei

Oficialul a precizat că nu poate vorbi despre planul aerian ucrainean, dar a menționat că acesta se schimbă zilnic.

„Nu pot să vorbesc despre planul aerian al ucrainenilor, se schimbă în fiecare zi, considerăm că ei au o precauţie adecvată faţă de mijloacele lor aeriene, faţă de cum le folosesc şi pentru ce le folosesc”, a spus oficialul.

Preşedintele rus Vladimir Putin are „100% din forţele sale adunate în interiorul Ucrainei”, a spus oficialul.

„A mutat totul”, a adăugat acesta.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri stabilirea unei interdicţii de zbor în Ucraina, în timp ce Rusia continuă atacurile în toată ţara.

SUA şi NATO s-au opus creării unei zone de excludere a zborurilor în Ucraina, avertizând că o astfel de măsură ar putea duce la ”un război deschis în Europa”.

Rusia, atac asupra unei baze militare ucrainene cu rachete de croazieră

Menționăm că, Rusia a efectuat duminică un atac împotriva bazei militare ucrainene din regiunea Lviv utilizând rachete de croazieră ce au fost lansate din spaţiul aerian rusesc de bombardiere cu rază lungă de acţiune, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.

„A fost un atac aerian cu rachete de croazieră – şi aş spune că peste 20 de rachete de croazieră – care a avariat cel puţin şapte structuri”, a declarat responsabilul american, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

„Noi considerăm că toate aceste rachete de croazieră aer-sol au fost lansate de bombardiere ruseşti cu rază lungă de acţiune din spaţiul aerian rus, nu din spaţiul aerian ucrainean”, a spus el, văzând în aceasta o dovadă că instituirea unei zone de excludere aeriană nu este un panaceu.

„Pentru cei care susţin necesitatea instituirii unei zone de excludere aeriană, acesta este un exemplu de ce aşa ceva nu ar avea niciun efect”, a adăugat oficialul american, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni din nou NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra ţării sale.