Avertisment european privind substanțele toxice din produsele cosmetice

Autoritățile europene au lansat o alertă pentru toate țările membre ale Uniunii Europene cu privire la descoperirea unor substanțe chimice toxice în compoziția unor produse cosmetice și de îngrijire corporală.

Aceste substanțe sunt prezentate în mai multe produse care sunt disponibile și pe piața din România, iar autoritățile recomandă evitarea acestora pentru a preveni riscurile pentru sănătate.

Substanțe periculoase în produsele de uz cotidian

Potrivit unui raport al InfoCons, în urma unor controale amănunțite, au fost identificate șapte produse care conțin substanțe interzise, care nu ar trebui să fie prezente în produsele cosmetice destinate utilizării zilnice.

Aceste substanțe, odată absorbite în organism, pot cauza probleme de sănătate severe, inclusiv afectarea sistemului reproductiv, daune fătului sau sensibilizarea pielii.

Produsele vizate

Printre produsele care conțin aceste substanțe periculoase se numără:

  • Cremă hidratantă Nourishing Body Care (75 ml) de la Dove
  • Loțiune de corp Reafirmante de la Nivea
  • Șampon Hair Repair (250 ml) de la GLISS
  • Cremă de corp Dermo Spa Peach Body Butter (200 ml) de la Pure Essence
  • Cremă de mâini (50 ml) BB Cream Skin Perfector Foundation de la Gabrini
  • Parfum UNIC Apă de toaletă (100 ml) de la New Brand Perfumes destinat bărbaților

Unul dintre produsele vizate, parfumul UNIC, conține 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), o substanță interzisă în produsele cosmetice din cauza riscurilor pe care le presupune pentru sănătate. BMHCA poate dăuna sănătății fătului, poate provoca afecțiuni ale sistemului reproductiv și poate sensibiliza pielea.

crema
SURSA FOTO: Dreamstime

Riscurile pentru sănătate

Substanțele toxice descoperite în aceste produse nu ar trebui să fie incluse în compoziția produselor cosmetice destinate consumului general, având în vedere riscurile grave pe care le pot prezenta.

În cazul în care sunt utilizate în mod regulat, aceste chimicale pot duce la probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește fertilitatea și sănătatea generală a utilizatorilor.

Recomandările autorităților

În contextul acestei alerte, autoritățile europene recomandă consumatorilor să verifice cu atenție etichetele produselor cosmetice pe care le achiziționează și să evite produsele care conțin substanțe interzise sau care nu respectă reglementările europene.

De asemenea, este important ca producătorii să asigure transparența ingredientelor folosite în produse pentru a proteja sănătatea publicului.