Publicația italiană Euronews a publicat recent o analiză dură cu privire la situația teribilă în care se află România în prezent, în condițiile în care în cursul zilei de marți au fost atinse noi recorduri zilnice atât în cazul infecțiilor cu COVID-19, cât și al deceselor înregistrate, totul pe fondul unei rate de vaccinare „alarmant de scăzute”.
România, un nou record de infectări și decese
Autoritățile din țara noastră au confirmat marți, potrivit ultimului bilanț, 18.863 de noi infectări cu COVID-19 și 574 de decese. Aceasta a fost prima dată când țara, membră a Uniunii Europene, cu 19 milioane de locuitori, a depășit 500 de decese într-o singură zi, transmite Euronews într-o analiză.
România are a doua cea mai mică rată de vaccinare din UE, cu doar 34% din populația eligibilă imunizată complet împotriva COVID-19, comparativ cu media europeană de 74%. Explozia numărului de cazuri pune sub o presiune extremă sistemul sanitar, aflat deja la capacitate maximă: peste 1.800 de pacienți cu coronavirus sunt acum în terapie intensivă. În București, ambulanțele fac coadă în afara Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș, unde se așează paturi pe coridoare.
Iohannis a venit de asemenea cu o reacție
Președintele Klaus Iohannis a calificat situația drept o „dramă națională de proporții teribile” și a îndemnat românii să se vaccineze.
El a spus într-o declarație de presă că „lipsa acțiunilor concrete din partea autorităților este alarmantă” și a anunțat că a convocat miercuri o întâlnire cu oficialii guvernamentali pentru „stabilirea unor măsuri restrictive clare”.
„Sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș. Oameni care, în urmă cu doar câteva săptămâni, se bucurau de viață, visau și își făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimile și disperarea celor care le plâng moartea”, a spus Iohannis.
Una dintre cele mai mari rate de deces din lume
România are una dintre cele mai ridicate rate de deces din lume, în raport cu populația, din cauza COVID-19, cu 18,2 decese la un milion de locuitori, pe locul al doilea după Saint Vincent și Grenadine. Țările Uniunii Europene au sărit în ajutor, trimițând medicamente și echipamente pentru tratarva pacienților COVID-19, în condiile în care România se confruntă cu o creștere a infectărilor, în mare parte în rândul majorității nevaccinate a populației adulte.
Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat recent că va suplimenta sprijinul acordat României după creșterea numărului de cazuri. Un expert a fost trimis pentru a ajuta la limitarea pandemiei, alături de 34.000 de teste rapide COVID și aproximativ 200 de concentratoare de oxigen.