Serviciile de securitate britanice ar avea dovezi că unul dintre spionii lui Vladimir Putin a reușit să fure date vitale de la compania anglo-suedeză, inclusiv formula vaccinului, transmite The Sun într-un material publicat luni.

Vaccinul Sputnik-V, tehnologie similară ca AstraZeneca

Vaccinul Sputnik-V folosește o tehnologie similară celei cu care a fost gândit și dezvoltat vaccinul Oxford/AstraZeneca. Datele ar fi fost furate fizic de un spion, iar serviciile de securitate ar fi convinse că rușii au reușit să copieze formula vaccinului, conform publicației britanice.

Acuzații grave, finanțarea hackerilor pentru a fura formule

Vladimir Putin a fost acuzat că finanțează hackeri pentru a fura formule ale vaccinurilor anti-coronavirus. Spionii britanici spuneau atunci că sunt „peste 95% siguri” de aceste informații și că hackerii ruși au țintit organizații din Marea Britanie, Statele Unite sau Canada care se ocupau de dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Combinarea vaccinului AstraZeneca cu vaccinul Sputnik, propunerea rușilor

„Dacă vor relua testele clinice, le sugerăm să încerce un tratament care să combine vaccinul AstraZeneca cu Sputnik, pentru a-i spori eficienţa. Combinarea vaccinurilor s-ar putea dovedi utilă pentru revaccinări”, declarau, în noiembrie 2020, dezvoltatorii vaccinului rusesc într-o postare publicată pe Twitter.

Primul vaccin anti-coronavirus din lume care a fost omologat de o țară, în august 2020, a fost vaccinul Sputnik V. Înte timp, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a suspendat aprobarea vaccinului Sputnik, produs în Rusia, după ce reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au efectuat o inspecție.

Aprobarea vaccinului Sputnik pentru Europa a fost suspendată. Ce s-a descoperit

În urma inspecției reprezentanților OMS, au fost descoperite mai multe nereguli care includ posibilitatea unor contaminări. Din acest motiv, aprobarea vaccinului Sputnik a fost oprită până la remedierea problemelor, informează Radio Europa Liberă Moldova.

Jarbas Barbosa, director adjunct la Organizația Pan Americană a Sănătății (biroul regional al OMS pentru America), a spus că procesul de aprobare al vaccinului a fosr suspendat de către for, după ce au fost descoperite neregulile anterior amintite. Acesta a mai adăugat că ar trebui efectuate noi inspecții la una dintre fabricile în care se fabrică vaccinul rusesc, înainte ca acesta să fie aprobat pentru utilizarea de urgență.

Fabrica „trebuie să ia notă, să facă modificările necesare și să fie pregătită pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită știri că fabrica a înlăturat neajunsurile ”, a mai spus Barbosa.