Combinația dintre schimbările climatice și austeritatea din domeniul apărării fac Statele Unite mai vulnerabile. Există riscul ca baza principală Marinei SUA din Norfolk, Virginia, să se scufunde?
Pentru unii experți, aceasta e o ipoteză care nu poate fi ignorată. Și nu e o problemă izolată, deoarece schimbările climatice modifică deja coastele din întreaga lume, arată un articol publicat de NationalInterest.
Un raport American Security Project identifică stația navală din Norfolk drept a cincea bază militară din America cea mai expusă acestui pericol. Documentul arată că un astfel de pericol paște și bazele din Florida, Diego Garcia, Bahrain și Guam, extrem de vulnerabile la schimbările climatice.
Dar, notează publicația americană, Marina a luat, se pare, în serios schimbările climatice. Filiala de navigație își asumă un angajament pe termen lung privind proiectul de biocombustibili, ca parte a inițiativei Flotei Verzi.
Preocuparea Marinei e cât se poate de justificată. Însoțite de topirea gheții arctice și creșterea nivelului mării, schimbările climatice pot afecta dramatic modul în care Marina își face treaba. Încălzirea globală poate deschide noi zone pentru patrulare, dar poate pune populațiile litorale în pericol de dezastru umanitar. Adică inclusiv oamenii care fac parte din Marină.
Naval Station Norfolk este cea mai mare bază navală din lume. Aceasta deservește cei mai mari transportatori și navele de război amfibii ale Marinei, funcționând și ca un mare centru aerian naval. Pierderea bazei Norfolk ar avea consecințe devastatoare.
Raportul amintit mai sus arată că, odată cu creșterea generală a nivelului mării, schimbările climatice pot duce la furtuni mai puternice. Iar un alt studiul al inginerilor armatei, avertizează că aceste furtuni ar putea distruge Norfolk.
Problema este însă mult mai complexă. Pentru că, în ultimii ani, locuitorii s-au confruntat cu inundații devasrtatoare. Și majoritatea modelelor climatice sugerează că tendința va continua.
Până în 2100, nivelul inundațiilor ar putea crește cu cinci metri sau mai mult. Iar asta ar afecta grav infrastructura de care depinde stația navală Norfolk.
America are deja experiența pierderilor suferite de pe urma dezastrelor naturale. Uraganele au măturat și afectat grav bazele Forței Aeriene din Homestead și Keesler, iar erupția vulcanului Pinatubo din Filipine, în 1991 a pus la pământ baza aeriană Clark.