Este pentru prima data cand Executivul decide sa se implice direct in actul de control asupra activitatii SIF. „Observand diversele informatii publice despre cumparari sau transfer incrucisat de actiuni intre SIF-uri si alte societati financiare, bancare sau comerciale prezente pe piata romaneasca, va rog sa ne prezentati modalitatea de control si autorizare pe care institutiile abilitate, in principal CNVM, o uziteaza in astfel de cazuri, inclusiv cu propuneri pe care le considerati oportune pentru asigurarea unei mai mari rigurozitati si pentru o structurare a functionarii pietei, astfel incat sa fie preintampinate actiunile cu tenta de formare de oligopoluri si care ar putea aduce prejudicii grave actionarului minoritar”, se arata in scrisoarea transmisa presedintei CNVM, Gabriela Anghelache, de premierul Adrian Nastase. In paralel cu ancheta CNVM, guvernul a dispus declansarea unui control de catre Ministerul de Interne, solicitand, in acelasi timp, sprijinul Ministerului Finantelor.
Decizia premierului a produs scantei atat in guvern, cat si in interiorul societatilor de investitii. Doi demnitari din jurul primului ministru intra in conflict public. Dorina Mihailescu, secretar de stat, seful Departamentului de Analiza Institutionala (pana de curand cenzor la SIF Muntenia), il acuza pe Claudiu Lucaci, purtatorul de cuvant al Guvernului, de dezinformarea opiniei publice la scurt timp dupa lansarea, de catre acesta, a declaratiei conform careia mai multe institutii ar urma sa se implice in controlul SIF.
Se declanseaza un razboi al nervilor. La aproape o saptamana, oficiali ai SIF-urilor preiau mesajul Dorinei Mihailescu si-l retransmit, acuzandu-l pe purtatorul de cuvant de la Palatul Victoria de o prezentare eronata a intentiilor Executivului. Actiunea intreprinsa de guvern a surprins aproape pe toata lumea. Au aparut si speculatii prezentate drept cauze care au stat la baza deciziei Executivului. Indiferent ce a stat la baza hotararii de a intra in bucataria SIF-urilor – aspecte semnalate de presa, procese intentate in justitie de actionari, dorinta Executivului de a opri finalizarea unor afaceri in derulare – demersurile guvernamentale sunt binevenite.
Un proiect de lege dubios umbla prin Parlament
SIF-urile sunt institutii care acumuleaza active de mii de miliarde de lei (avere dobandita gratuit in 1992, ca efect al Legii privatizarii nr. 58/1991), aproape imposibil de controlat de catre actionari. Ani de-a randul administratorii SIF-urilor au fost acuzati de nerespectarea reglementarilor in domeniu. Teodor Mihaescu, presedintele societatii care administreaza SIF Muntenia, si Mihai Fercala, presedintele Consiliului de administatie al SIF Transilvania, sunt acuzati ca detin simultan si functia de membru in CA al unei banci depozitare – Banca Comerciala Romana, contrar reglementarilor in vigoare. Mihai Fercala a fost acuzat ca este prezent in cinci consilii de administratie, lucru nepermis de Legea nr. 31/1991 (art. 142 permite prezenta in cel mult trei CA). Concomitent, el este administrator la SIF Transilvania, Compania de Distributie National SA (societate care distribuie berea Bergenbier si Stella Artois), Banca Comerciala Romana, Santierul Naval Orsova, Bianca Interbrew Bergenbier.
SIF-urile au fost prinse in mari scandaluri din lumea financiara. Afacerea „CICO”, derulata de SIF Muntenia, are inca multe ite nedezlegate. SIF Moldova a fost tarata in scandal de fostul presedinte Corneliu Iacobov (acum prosper om de afaceri), in urma demascarii unei afaceri in triunghi: SIF, Bancorex si George Constantin Paunescu, prin care acesta din urma beneficiase de credite avalizate de societatea de investitii. SIF Oltenia a facut obiectul unor aprinse discutii, dupa ce presa a dezvaluit cum un grup de actionari ce il are in centru pe omul de afaceri Dinel Staicu (mare datornic la Banca Intenationala a Religiilor, aflata acum in faliment). SIF Oltenia a intrat in dizgratia Guvernului ca urmare, inversunarii cu care s-a reprezentat in instanta impotriva Bancii Agricole, riscand astfel privatizarea bancii.
La sfarsitul lunii octomobrie,
CNVM ar trebui sa incheie actul de control la SIF-uri, dupa cum a declarat Gabriela Anghelache. Nu este pentru prima data cand CNVM verifica activitatea institutiilor financiare. Un astfel de control a avut loc in primavara acestui an la SIF-uri. Cum de atunci si pana acum nimic si nimeni nu s-a clintit din ograda acestor societati, este lesne de inteles ca rapoartele CNVM au fost favorabile SIF-urilor. In aceste conditii, este greu de crezut ca aceeasi institutie, cu aceeasi conducere, va veni cu alte rezultate. Poate tocmai de aceea, premierul a solicitat dublarea controlului de, alte institutii ale statului.
Cauzele care ar fi determinat decizia premierului de a porni un control la SIF-uri nu au fost explicit semnalate. Sunt insa surse care afirma ca, in Parlament, exista o initiativa de schimbare a legii SIF care le-ar transforma, astfel, in fonduri deschise de investitii. In viziunea acelorasi surse, se pare ca o asemenea perspectiva l-ar fi speriat pe premier, avand pe retina imaginea prabusirii FNI si a efectelor inca nestinse.
Ramane de vazut daca premierul va merge pana la capat cu aceasta initiativa si daca verificarile ce au loc acum vor face lumina in afacerile controversate ale SIF.    

In vizorul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare

La data de 10 septembrie 2001, CNVM a cerut societatilor de valori mobiliare o situatie a actiunilor detinute de cateva persoane marcante in viata economica. Totodata, s-a dispus transferarea valorilor mobiliare la Registrul Independent, in conturile corespunzatoare ale detinatorilor. Persoanele vizate de CNVM sunt cele ale caror nume au aparut in scandalul afacerii CICO, derulata de SIF Muntenia. Acestea sunt:
· Alin Giurgiu, fost vicepresedinte al FPS, arestat
· Dan Gozia, fost director FPS
· Mihail Dimonie, fost sef al directiei de restructurare din FPS, fost presedinte al Uniunii lichidatorilor
· Teodor Mihaescu, presedintele consiliului de administratie al Muntenia Invest, societatea de administrare a SIF Muntenia
· Cornel Nica, fost director in SIF Muntenia
· Raul Habat, administrator al societatii de valori mobiliare HB Invest, societatea care a intermediat tranzactia CICO pentru SIF Muntenia (fiul lui Paul Habat, administrator al societatii ActInvest, SVM-ul SIF Transilvania)
· Sorin Beraru, patronul CICO, cautat prin Interpool
· Elena Vasiliu, Gratian Ilie, Octavian Banica, Nelu Radulescu, Tanti Dumitrescu, Ionel Sufer, Dumitru Dulamenscu

„Presedintii SIF apreciaza solicitarea adresata CNVM de a prezenta propuneri pentru a asigura o mai mare rigoare si o structurare a functionarii pietei, astfel incat sa fie preintampinate actiunile cu tenta de oligopoluri si care ar putea aduce prejudicii grave actionariatului minoritar.”

Declaratie comuna a celor cinci presedinti ai consiliilor de administratie ale SIF, data publicitatii dupa intalnirea din data de 11 septembrie 2001