Tensiuni la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene, asta după ce Parlamentul European a a anunțat că a sesizat vineri Curtea de Justiţie a UE.
Motivul ar fi acela de a condamna Comisia Europeană pentru neaplicarea reglementării privind condiţionalitatea plăţii fondurilor europene de respectarea statului de drept, a anunţat preşedintele legislativului comunitar, conform AFP. Măsura fusese luată împotriva Ungariei și Poloniei, dar nu a fost aplicată până acum.
Anunțul Parlamentului European
„După cum o solicitau rezoluţiile parlamentare, serviciul nostru juridic a sesizat astăzi Curtea de Justiţie (…) pentru neaplicarea reglementării privind condiţionalitatea”, a anunţat David Sassoli, președintele Parlamentului European, într-un comunicat.
Astfel, legislativul comunitar şi-a respectat promisiunea de a acţiona în instanţă executivul UE, care are rolul de gardian al tratatelor, la Curtea de Justiţie a UE.
„Ne aşteptăm ca Comisia Europeană să acţioneze într-un mod consistent. Cuvintele au fost transformate în fapte”, a mai precizat Sassoli în comunicat.
De la ce a pornit scandalul
Disputa se referă la un mecanism în vigoare de la începutul anului şi care poate fi utilizat pentru a bloca fonduri UE de la bugetul comun în cazul unor încălcări ale statului de drept. Instrumentul a fost înfiinţat în contextul preocupărilor privind existenţa unor standarde de bază pentru independenţa judiciară şi libertatea presei în Polonia şi Ungaria. Totuşi, mecanismul poate fi activat doar dacă există un risc clar de utilizare inadecvată a fondurilor UE din cauza unor astfel de încălcări.
Comisia Europeană susţine că nu a declanşat încă mecanismul întrucât aşteaptă un viitor verdict al CJUE privind legalitatea utilizării instrumentului în disputa cu Varşovia şi Budapesta. Astfel, de exemplu, Polonia trebuie să desfiinţeze noua cameră disciplinară pentru judecători înainte ca Bruxellesul să-i aprobe Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunțat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
”Dorim să punem în acest plan de redresare şi rezilienţă un angajament clar de dizolvare a camerei disciplinare, de a pune capăt sau de a reforma regimul disciplinar şi de a începe procesul de reinstalare a judecătorilor”, a aceasta într-o conferință de presă.