Antony Blinken, Secretarul de Stat al administrației Biden, a fost prezent în ultimele zile în regiune pentru a discuta cu diferiți șefi de stat soarta conflictului. Sâmbătă seara s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Ucrainei, la granița cu Polonia, iar astăzi cu președintele Moldovei, Maia Sandu, și cu ministrul de Externe, Nicu Popescu.

“Republica Moldova are nevoie urgent de mobilizarea unui ajutor internaţional”

Cei doi i-au cerut secretarului de stat american reconfirmarea ajutorului umanitar și financiar, lucru pe care l-au și primit. Totuși, în pofida aprecierilor diplomatice, Moldova are nevoie și de ajutor financiar, al organizațiilor internaționale de profil.

„Am apreciat reconfirmarea susţinerii de către autorităţile SUA a proceselor democratice în Republica Moldova, în contextul provocărilor de securitate generate de războiul din Ucraina.

Republica Moldova are nevoie urgent de mobilizarea unui ajutor internaţional suplimentar pentru a acoperi necesităţile imediate ale ţării generate de actuala criza umanitară fără precedent din regiune”, a declarat Nicu Popescu, ministrul de Externe moldovean.

La fel ca Ucraina, Republica Moldova a semnat un acord de aderare în regim de urgență cu Uniunea Europeană. Asta nu o se însemne să vreuna dintre cele două state va fi membră UE săptămâna următoare, luna următoare sau anul următor. Actul poate fi privit ca un simbol al rezistenței viziunii proeuropene și în timp de război.

Republica Moldova a cerut ajutorul FMI

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional poartă discuții cu reprezentanții guvernului Republicii Moldove pentru un nou set de ajutoare în regim de urgență. Economia Moldovei este mult mai afectată decât cea a României, având în vedere faptul că principalii parteneri comerciali ai Chișinăului erau Kievul și Moscova până la începutul războiului.

La discuțiile cu Antony Blinken, oficialii au stabilit necesitatea dezvoltării, consolidării și fortificării relațiilor moldo-americane în cadrul Dialogului strategic, transmite TVR Moldova. Până la aderarea la UE sau NATO, Moldova trebuie să-și rezolve problemele de modernizare, dezvoltare economică, consolidare a instituțiilor democratice, lupta împotriva corupției, reformarea justiției, promovarea digitalizării și dezvoltarea infrastructurii.

Până atunci, Moldova a mai cerut extinderea și modificarea actualelor programe de finanțare cu Fondul Monetar Internațional.