OMS este îngrijorată de numărul ridicat de cazuri de febră denga

Numărul cazurilor de febră denga a crescut la nivel global în ultimii cinci ani, cu o situație deosebit de alarmantă în America în acest an, conform unui nou raport publicat, joi, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Până în aprilie 2024, în America, au fost raportate peste 7 milioane de cazuri de febră denga, depășind cu mult cele 4,5 milioane de cazuri raportate pentru întregul an 2023. Având în vedere amploarea actuală a focarelor de febră denga, riscul potențial de răspândire internațională și complexitatea factorilor care influențează transmiterea, riscul global rămâne ridicat, ceea ce face ca febra denga să rămână o amenințare globală pentru sănătatea publică.

Multe țări nu au o capacitate adecvată de supraveghere a răspândirii acestei boli

Până la finalul lui aprilie 2024, OMS a primit rapoarte despre 7,6 milioane de cazuri din 90 de țări, inclusiv din zonele sudice ale Europei. În total, au fost confirmate 3,4 milioane de cazuri.

Dintre acestea, peste 16.000 au evoluat în forme grave, iar 3.000 au fost mortale. Unii oameni nu prezintă simptome, însă în cazurile severe, febra denga poate cauza hemoragii grave și leziuni ale organelor interne. Multe țări nu au o capacitate adecvată de supraveghere a răspândirii acestei boli, ceea ce sugerează că numărul real al cazurilor este mult mai mare decât cel raportat de OMS.

Despre febra denga

Febra denga este o boală virală transmisă prin mușcătura țânțarului aedes aegypti. Când acest țânțar se hrănește cu sângele unei persoane infectate cu febra denga și apoi mușcă alte persoane, transmite boala. Infecția este cauzată în principal de mușcătura țânțarilor infectați. Ea nu se transmite de la o persoană la alta sau prin intermediul obiectelor sau laptelui matern.

Simptomele febrei denga pot varia de la forme ușoare până la severe. În unele cazuri, febra denga poate evolua către forme mai severe, asociate cu complicații grave și chiar deces. Simptomele specifice febrei denga sunt:

  • febra ridicată (de obicei peste 39°C);
  • dureri intense de cap, mai ales în zona frunții;
  • sensibilitate la lumină;
  • dureri musculare și articulare;
  • erupții cutanate, care pot fi roșii sau purpurii;
  • sângerări ușoare, cum ar fi sângerările gingiilor sau nazale;
  • oboseală și slăbiciune generală;
  • grețuri;
  • vărsături.