Invadarea Ucrainei, anul trecut, a reprezentat pentru Bulgaria un semnal de alarmă, o serie de achiziții majore de armament occidental urmând să fie încheiate până la sfârșitul acestui an, scrie Radio Free Europe.

Aproximativ 2,7 miliarde de dolari au băgat bulgarii în tranzacții cu arme

Sofia vrea să achiziționeze nave de război și arme pentru paza de coastă, potrivit premierului Denkov, care a spus că amenințările rusești din Marea Neagră au provocat îngrijorare la Sofia. După ce s-a retras dintr-un acord crucial care a permis exportul de cereale ucrainene, Rusia a atacat porturile și infrastructura din și în jurul Mării Negre, într-o încercare de a bloca sau a descuraja navele să livreze mărfuri agricole ucrainene către piețele mondiale.

Bulgaria a băgat aproximativ 2,7 miliarde de dolari în tranzacții cu arme, în diferite etape ale negocierilor cu producătorii occidentali de arme, după ani de eforturi continue. Deși Bulgaria este membră a NATO de aproape două decenii și ar trebui să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare (cerință a alianței pe care puțini membri o îndeplinesc) încercările de a-și îmbunătăți forțele armate s-au dovedit un fiasco, lăsând armata Bulgariei dependentă de armele învechite din epoca sovietică, notează Radio Free Europe.

În ultimii ani au fost semnate doar două acorduri majore pentru achiziționarea de arme

De fapt, în ultimii ani au fost semnate doar două acorduri majore de arme. Primul, în 2019, pentru achiziția a opt avioane F-16 în valoare de peste 5 miliarde de leva, de la Lockheed Martin, compania americană care produce avioane de luptă.

În 2022, guvernul de la Sofia a prelungit acordul și a comandat alte opt aparate F-16 de la gigantul aerospațial american. Al doilea acord a vizat construirea a două nave de patrulare modulare multifuncționale (MMPV) – nave mici de război, care pot contracara amenințările aeriene, maritime, terestre și submarine.

Acestea ar urma să fie construite în Bulgaria de către șantierul naval german Luerssen și subcontractantul bulgar Delfin. Deși invazia Ucrainei a tulburat apele la Sofia, Kremlinul poate conta, mai departe, pe sprijinul Bulgariei.

Președintele Rumen Radev s-a opus în mod constant acordării de ajutor militar Kievului. El a fost acuzat că are o atitudine pro-Moscova și a numit Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, teritoriu al Rusiei, în timpul unei dezbateri prezidențiale din 2021. În timpul vizitei pe care a făcut-o, în vară, la Sofia, președintele Volodimir Zelenski i-a reproșat lui Radev reticența sa de a înarma Ucraina.

Bulgaria are nevoie de vehicule blindate, sisteme radar, sisteme de artilerie compatibile cu standardele NATO și drone

În pofida acestei atitudini, Bulgaria a dorit să-și consolideze forțele armate, așa cum au făcut mai multe state din Europa după războiul din Ucraina.

Potrivit Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), în cea mai recentă analiză anuală a cheltuielilor militare globale: „cheltuielile militare ale statelor din Europa Centrală și de Vest au totalizat 345 de miliarde de dolari în 2022. În termeni reali, cheltuielile acestor state le-au depășit pe cele din 1989, când Războiul Rece se încheia, și au fost cu 30% mai mari decât în ​​2013”.

Bulgaria are nevoie de echipamente noi pentru a-și moderniza forțele armate: în principal vehicule blindate, sisteme radar pentru forțele aeriene și Marină, noi sisteme de artilerie compatibile cu standardele NATO, sisteme de apărare aeriană și drone.

Multe dintre ele au fost menționate de ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, într-un discurs, la începutul acestei luni.

„În primul rând, această reînarmare trebuie făcută rapid, iar în al doilea rând, trebuie făcută sistemic”, a declarat Hristo Gadjev, membru al partidului GERB și președinte al comisiei de apărare din Parlament.

Planul pentru reînzestrarea armatei bulgare ar urma să fie prezentat în Parlament de Ministerul Apărării până în luna noiembrie, pentru a fi supus la vot, a adăugat Gadjev. Informații recente sugerează că acesta ar putea fi amânat, pe fondul nemulțumirii partidelor de opoziție.