Potrivit Daily Beast, mass-media de stat din Rusia sugerează că Moscova trebuie să aplice politica „pământului pârjolit” în urma înfrângerilor suferite de armata rusă în ultimele săptămâni.
Aruncați Ucraina în beznă!
Astfel, expertul militar rus Igor Korotchenko a declarat în timpul unei emisiuni TV că Rusia „ar trebui să acționeze rapid, dur și fără compromisuri”. „În primul rând, trebuie să ne intensificăm atacurile împotriva infrastructurii critice, regiune după regiune, astfel încât Ucraina să fie aruncată în beznă”, a spus Korotchenko.
Pornind de la aceste afirmații, Stavridis a scris pe Twitter: „O politică a „pământului pârjolit” care să arunce Ucraina în „beznă” este cunoscută drept „crimă de război”. O astfel de acțiune va atrage, aproape sigur, NATO, în luptă, prin impunerea unei zone de interdicție aeriană în Ucraina. O idee proastă, Vladimir!”.
NATO ar putea impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei
Încă de la izbucnirea războiului, NATO a afirmat că va acorda sprijin Ucrainei. Dar Alianța, ca organizație, nu va trimite nici arme letale și nici nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, așa cum au solicitat unele state membre.
”O zonă de excludere aeriană ar însemna că NATO ar intra în conflict, întrucât forţele Alianței sunt cele care ar implementa această zonă de excludere aeriană”, declara, în martie, ministrul de externe ceh Jan Lipavsky.
„Singura modalitate de a implementa o zonă de excludere aeriană ar fi prin trimiterea avioanelor de luptă NATO în spațiul aerian ucrainean și apoi prin doborârea avioanelor rusești”, afirma și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, adăugând că acest lucru ar putea duce la „ceva care s-ar sfârși într-un război în toată regula în Europa”.
Cât ar mai putea dura războiul?
Amiralul James Stavridis aprecia, în această vară, într-un interviu, că războiul din Ucraina ar mai putea dura între patru şi şase luni şi s-ar putea încheia cu un conflict îngheţat, așa cum s-a încheiat Războiul Coreean.
„Ucrainenii opun o rezistenţă extrem de puternică. Planurile de război ale lui Vladimir Putin nu s-au dovedit eficiente”, a notat Stavridis, remarcând că Rusia a câştigat un număr mai mic de teritorii decât şi-a propus. Și, susținea el, este „foarte limpede” că acest conflict „s-a împotmolit în ambele părţi”, scrie Newsweek.
Fără precedent în istorie
Din 6 septembrie, armata ucraineană a eliberat peste 6.000 de kilometri pătrați și peste 300 de localități cu o populație totală de aproximativ 150.000 de persoane în regiunea Harkov, a anunțat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar. Aproape întreg teritoriul din nordul și estul regiunii Harkov a fost recucerit.
La începutul invaziei, la 24 februarie, aceasta a fost rapid ocupată și ținută sub control de Rusia. Pentru Ucraina, contraofensiva este al doilea succes major de la sfârșitul lunii martie, când incursiunea rusă asupra Kievului a eșuat iar Moscova și-a retras trupele.
Fostul comandant NATO a criticat și „incompetența uimitoare” a armatei ruse, amintind că mai mulți generali ruși au fost uciși, de la începutul invaziei. „În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește numărul atât de mare al generalilor uciși”, a spus Stavridis în timpul unui alt interviu.