Este îngrijorare maximă pe tot globul după ce noi tulpini de coronavirus au fost detectate la căprioarele din SUA. Cercetătorii americani au descoperit cel puţin trei variante de coronavirus la căprioare cu coada albă. Experții au arptat că aceste animale ar putea deveni un rezervor de noi tulpini ce pot fi transmise la oameni.
Într-un nou studiu, cercetătorii de la Ohio State University din SUA au explicat că această specie de căprioare a fost expusă la virus în sălbăticie. Rezultatele de laborator arată că animalele pot fi infectate cu un virus transmisibil în populaţia lor. Descoperirea lasă loc ipotezei că virusul ar putea suferi mutaţii în noi gazde animale şi să fie transmis din nou la oameni modificat.
Profesorul Andrew Bowman, coordonatorul studiului, a explicat că ar trebui cercetată manifestarea infecţiei la aceste animale pentru că ele pot deveni o nouă sursă de COVID pentru oameni. Echipa americană a identificat trio-ul de mutaţii la un sfert dintr-un eşantion de 360 de animale cu probe prelevate din mai multe locuri din Ohio. Aceasta a constatat din probele de virus că era vorba de infecţii, nu doar de urme genetice ale virusului în organismul lor. Rezultatele au venit să confirme un raport anterior al departamentului american de agricultură care a detectat anticorpi la căprioare sălbatice.
Cercetătorii vor să verifice prezenţa variantelor mai noi
Cercetătorii americanii au găsit mutaţiile în probe nazale colectate între ianuarie şi martie 2021, înainte ca tulpina Delta să devină dominantă. Secvenţierea genetică a relevat că variantele de coronavirus de la acrste animale circulau şi la pacienţii locali cu Covid din Ohio. Cercetătorii vor să verifice prezenţa variantelor mai noi.
Profesorul Andrew Bowman a arătat că infecţia la căprioare trimite la ideea că virusul şi-ar putea găsi o gazdă animală. Momentan nu se cunoaşte modul cum au contractat virusul şi dacă pot transmite infecţia la oameni sau la alte specii.
Analizele de până acumau arătat că varianta B.1.2 a coronavirusului dominantă în Ohio la începutul anului a sărit în multiple rânduri la populaţia de căprioare. Teoria de lucru a cercetătorilor pe baza analizei genetice este că oamenii au transmis virusul la animale.
„Avem dovezi a şase inserţii independente în aceste populaţii de căprioare”, a spus autorul principal alstudiului. Cercetătorii estimează o variaţie a prevalenţă a infecţiilor între 13.5% şi 70% la grupuri de căprioare în nouă habitate, incidenţa crescând în funcţie de densitatea populaţiei umane din proximitate. Chiar dacă nu s-au descoperit până acum salturi ale infecţiilor la oameni, studiul demonstrează capacitatea de transmitere în populaţia de animale sălbatice „deschizând noi căi de evoluţie” a virusului, arată studiul publicat în „Nature”.