Rusia își mută armele nucleare în Belarus
Vladimir Putin și președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, au confirmat încă din iulie faptul că Moscova a mutat o parte dintre armele sale nucleare tactice în Belarus. Rusia anunțase acest plan încă din martie 2023, SUA și NATO nu au făcut declarații de confirmare a acestei acțiuni.
Totodată, Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, a declarat că stratagemele Moscovei sunt periculoase și nesăbuite. Potrivit lui, NATO nu observase în iulie o modificare a poziției armamentului nuclear al Rusiei.
Armele nucleare tactice sunt concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă, ele au o rază scurtă de acțiune, dar și o capacitate mai mică în comparație cu focoasele nucleare mult mai puternice montate pe rachete cu rază lungă de acțiune. Rusia a afirmat că își va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice pe care le plasează în Belarus.
Potrivit reprezentanților Moscovei și Belarusului, armele nucleare pot fi transportate cu ajutorul avioanelor de atac la sol Su-25 din Belarus. Ele ar putea fi și montate pe rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune.
Andrzej Duda atrage atenţia asupra pericolelor pentru NATO
Andrzej Duda a făcut declarații cu privire la armele nucleare ale Rusiei în cadrul unei conferințe de presă organizate în Portugalia, alături de președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa.
„Îi spuneam președintelui (Sousa) despre punerea în aplicare a declarațiilor lui Vladimir Putin potrivit cărora armele nucleare tactice ale Rusiei vor fi mutate pe teritoriul Belarusului. (…) Într-adevăr, acest proces are loc, vedem acest lucru”.
Președintele Poloniei nu a furnizat detalii precise, însă a susținut că există o evidență a schimbării arhitecturii de securitate în zona Europei de Est. Modificarea afectează atât securitatea în vecinătatea imediată, cât și flancul estic al NATO, simultan. Astfel, se poate concluziona că situația este în proces de reconfigurare pentru întreaga alianță.
„Se schimbă arhitectura de securitate în vecinătatea noastră imediată, dar și a flancului estic al NATO, în același timp. Deci, de fapt, schimbă situația pentru întreaga alianță”, a explicat acesta.
Pe de altă parte, președintele belarus Lukașenko a motivat găzduirea armelor nucleare rusești în țara sa prin faptul că se apără astfel de o posibilă agresiune poloneză, membră NATO.
În cadrul aceleiași întâlniri din Portugalia, Duda a declarat drept salutară recenta acțiune de aprobare de către Departamentul de Stat al SUA a potențialei vânzări a 96 de elicoptere Boeing AH-64E Apache către Polonia.
Conform reprezentantului polonez, această inițiativă ar avea ca rezultat o semnificativă consolidare a capacității de apărare a Poloniei și a NATO în ansamblu. Mai mult, aceasta semnifică o manifestare a legăturilor speciale dintre Washington și Varșovia.
Ca răspuns la afirmațiile polonezului, președintele portughez De Sousa a promis la rândul său că va susține Ucraina și alte țări din regiune.
„Suntem uniți, suntem solidari, fără nicio ezitare și am luat notă în mod corespunzător de preocupările polonezilor cu privire la ceea ce poate fi înțeles ca fiind necesitatea de a urmări îndeaproape orice mișcare care ar putea pune sub semnul întrebării granițele estice ale Uniunii Europene sau ale NATO”, a declarat de Sousa.