Ursula von der Leyen vrea să înăsprească politica de migrație a țărilor membre ale Uniunii Europene. Președinte Comisiei Europene a participat la un eveniment în memoria celor doi fani suedezi care și-au pierdut viața lunea trecută în atacul de la Bruxelles.

„Pentru mine a fost important să fiu aici, la Bruxelles, după atacul terorist care a afectat capitala Europei. Cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor victimelor”, a scris ea pe contul său de X (fostă Twitter).

Ursula Von der Leyen vrea consolidarea politicii de migrație

În cadrul evenimentului a prezentat o nouă inițiativă. Aceasta vizează consolidarea politicii de migrație în Uniunea Europeană. Astfel, Von der Leyen și-a exprimat sprijinul față de o anumită ideea. E vorba de aceea a permite țărilor membre să deporteze persoane considerate „periculoase pentru securitatea națională”.

Ursula Von der Leyen nu a oferit detalii suplimentare despre această propunere. Măsura se aliniază la cerințele unor națiuni precum Italia și Ungaria, care se află sub conducerea unor partide politice de extremă dreapta. În plus, Belgia și Suedia și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru această sugestie.

Comisia Europeana
Comsia Europeana/SURSA FOTO: Dreamstime

Măsuri împotriva celor care sunt o amenințare

Șefa Comisiei Europene a explicat ce acțiuni se pot lua împotriva celor care sunt considerați o amenințare pentru securitate.

„În prezent, persoanelor care sunt considerate o amenințare pentru securitate și au primit un ordin de returnare li se poate cere să plece voluntar. Trebuie să schimbăm acest lucru urgent.

Și de aceea noi, Comisia Europeană, am propus ca, dacă o persoană este considerată o amenințare pentru securitatea națională, statele membre ar trebui să aibă puterea de a le forța să plece. Acest lucru figurează, printre altele, în Pactul nostru privind azilul și migrația”, a indicat șefa Comisiei Europene.

În context, trebuie spus că spațiul Schengen a fost anulat în 11 țări membre ale Uniunii Europene. Acest lucru a determinat reimplementarea controalelor la frontieră și închiderea granițelor. Situația a fost declanșată de criza internațională care aduce tot mai aproape riscul extinderii conflictului arabo-israelian.

În plus, mai multe aeroporturi au fost închise în aceste zile. Franţa s-a aflat sub teroare ca urmare a mai multor ameninţări teroriste. Două aeroporturi din vestul Europei au fost evacuate joi din cauza unor ameninţări cu bombă. Este vorba despre aeroportul din Basel (Elveţia) şi cel din Strasbourg (Franţa).