Marcel Ciolacu a lansat un mesaj important, după o întrevedere cu omologul său bulgar și cel grec. În urma întâlnirii din orașul Varna, situat în nord-estul Bulgariei, liderul social-democrat a oferit mai multe explicații despre evenimentele din ultima vreme.
Premierul Marcel Ciolacu a participat recent la o întâlnire cu prim-ministrul Bulgariei și cel al Greciei. În cadrul întrevederii, cei trei au discutat despre mai multe subiecte importante, precum soluționarea dosarului aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Marcel Ciolacu a participat la o întrevedere cu prim-ministrul Bulgariei
Pe agenda discuțiilor s-a aflat, printre altele, obiectivul soluționării dosarului aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
„Am avut pe agendă și eu, și domnul prim-ministru al Bulgariei obiectivul soluționării dosarului aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. În acest moment, România îndeplinește toate condițiile tehnice de peste 10 ani de zile.
Eforturile din ultimul timp ale Bulgariei de a închide toate dosarele în ceea ce privește statul de drept s-au finalizat, au fost recunoscute și de către Comisie și sperăm ca în perioada următoare să avem discuții aplicate atât cu Comisia, cât cu Parlamentul European, dar și cu cele două state care până în acest moment s-au opus”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit unei înregistrări publicate pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, șeful PSD a dezbătut și recentele evoluții privind securitatea regiunii. Astfel, acesta a scos în evidență importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.
Marcel Ciolacu a spus și că este „ferm convins” că autoritățile vor găsi o cale corectă. Astfel, România și Bulgaria nu vor mai fi „ținute la colț total nedrept”.
„N-aș dori în acest moment să intrăm foarte în detaliu, dar îmi mențin părerea că este total incorect să punem interesele și politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult. Sunt ferm convins că împreună vom găsi calea corectă ca state, România și Bulgaria să nu mai fie ținute la colț total nedrept. Nu este o cerință a României și a Bulgariei, este pur și simplu un drept.
Avem – și am discutat cu colegii mei din Bulgaria și Grecia – și recentele evoluții privind securitatea regiunii, context în care am subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. După cum bine știm, Federația Rusă atacă infrastructuri portuare ucrainene de la granița României, câteodată distanța fiind de 80-100 de metri între atacuri și frontiera României. Cred că trebuie investit în continuare și găsită o strategie comună în cadrul NATO pentru a evita în viitor astfel de atacuri”, a subliniat șeful PSD.
Costurile războiului din Ucraina au afectat mai multe țări din regiune
De asemenea, acesta a vorbit și despre costurile războiului din Ucraina, punctând că acestea au afectat mai multe țări din regiune. Chiar și așa, a spus el, este convins că proiectele propuse vor căpăta mai multe viteză.
Acesta a lansat și mulțumiri omologului săi din Bulgaria pentru invitație. Potrivit șefului PSD, este cazul să „să reușim să asigurăm totuși niște servicii și un acces la energie pentru cetățenii noștri din ce în ce mai ieftin”.
„Aș dori, de asemenea, să mulțumesc încă o dată domnului prim-ministru pentru invitație și sunt ferm convins că împreună vom putea schimba viteza și ritmul implementării proiectelor pe care ni le-am propus. Este cu certitudine nevoie de o viteză și în decizie și în structurile din spatele nostru mult mai mare, pentru a nu pierde niciun fel de oportunități.
Costurile războiului din Ucraina ne-au atins pe toți trei. Cred că este cazul ca într-o politică comună să reușim să asigurăm totuși niște servicii și un acces la energie pentru cetățenii noștri din ce în ce mai ieftin”, a conchis premierul.