Mai mult de o treime din continentul european se află în prezent sub avertizare de secetă, potrivit Observatorului European al Secetei, iar 10% din acesta se confruntă cu secetă severă. Această situație persistă sub diferite forme încă din 2018 și s-a estimat că pierderile totale de apă în Europa sunt de aproximativ 84 de miliarde de tone pe an.
Europa rămâne fără apă
Un studiu recent de anvergură realizat de o universitate din Austria a sugerat că, în prezent, Europa pierde în mod regulat mult mai multă apă subterană decât este înlocuită de precipitații.
Oamenii de știință sugerează că schimbările climatice creează fenomene extreme, cum ar fi valuri de căldură mai intense, cu o durată mai mare. Solul devine astfel mai dur, iar precipitațiile abundente doar curg peste în locul respectiv, crescând astfel probabilitatea unor inundații fulgerătoare.
Gheața și lipsa ei reprezintă o altă problemă majoră, în contextul în care ghețarii se diminuează într-un ritm neobișnuit de alert. Acest lucru sărăcește în timp râurile și rezervoarele majore de refacere a apei, transmite Sky News.
Producția de alimente, grav afectată
Fermierii din Spania s-ar putea confrunta cu pierderi irecuperabile de recolte, în special cultivatorii de cereale. Albiile râurilor și zonele odată umede sunt uscate din cauza căldurii extreme și se pot transforma în adevărate cimitire pentru majoritatea plantelor și speciilor de animale sălbatice. De asemenea, incendiile de vegetație pot izbucni mai ușor din cauza solului și a vegetației uscate, așa cum s-a văzut anul trecut în Franța, Spania și Portugalia.
De asemenea, seceta poate afecta negativ securitatea energetică. Anul trecut, Norvegia a avut probleme cu producția de energie hidroelectrică din cauza lipsei de precipitații. Franța, pe de altă parte, trebuie să își reducă producția de energie nucleară din cauza insuficienței apei din râuri care asigură răcirea centralelor.
Problema apei din Europa persistă din 2018
Temperaturile extreme topesc zăpada, evaporă râurile și oceanele și usucă terenurile agricole. Acest eveniment are loc începând din 2018, estimându-se că pierderile totale de apă din întreaga Europă se ridică la aproape 84 de miliarde de tone pe an.
„În urmă cu câțiva ani, nu mi-aș fi imaginat vreodată că apa va fi o problemă aici, în Europa … Acum se pare că ne-am putea confrunta cu probleme”, a declarat Torsten Mayer-Gürr, autorul studiului de la o universitate austriacă.
În plus, potrivit EurEau, federația europeană a furnizorilor naționali de servicii de apă potabilă, se estimează că pe continent se pierde aproximativ 20-25% din apa potabilă doar din cauza scurgerilor din conducte. Alte probleme majore sunt utilizarea ilegală a apei și supraconsumul, iar schimbările climatice agravează seceta cu care se confruntă deja Europa.
Îngrijorare în vestul Europei
În unele părți ale Franței și în mare parte din Spania, sunt în vigoare restricții de apă, iar liderii ambelor țări au declarat că lipsa de apă dulce este o problemă națională critică.
În Portugalia, seceta s-a răspândit pe 90% din teritoriul continental, ceea ce a determinat guvernul să solicite ajutorul UE pentru fermierii aflați în dificultate.
De asemenea, în Germania, guvernul este atât de îngrijorat de securitatea apei pentru cea mai mare economie a Europei încât a elaborat pentru prima dată o strategie națională privind apa.