Trupele turce vor participa alături de cele trimise deja de Rusia pentru a supraveghea și menține pacea în regiune după acordul încheiat între Armenia și Azerbaidjanul. Autorizația de desfășurare a trupelor cerută de Erdogan este practic doar o formalitate pentru Parlament și va fi valabilă pentru un an.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni autorizaţia Parlamentului pentru a trimite militari în Azerbaidjan în vederea participării la o misiune ruso-turcă de supraveghere a încetării focului în Nagorno-Karabah, informează France Presse, citată de Agerpres.
Într-o moţiune trimisă Adunării Naţionale ce îi poartă semnătura, Erdogan cere autorizaţia de a trimite soldaţi pentru a înfiinţa un „centru de coordonare” cu Rusia în vederea monitorizării respectării armistiţiului.
Soldaţii trimişi de Turcia, ţară ce susţine Azerbaidjanul, vor fi desfăşuraţi pentru „a participa la activităţile centrului de coordonare ce va fi stabilit cu Rusia” şi „asigura respectarea încetării focului”, potrivit textului.
Această autorizaţie de desfăşurare, a cărei obţinere ar trebui să fie doar o formalitate, va fi valabilă pentru o perioadă de un an, iar numărul de militari desfăşuraţi va fi stabilit de Erdogan.
Rusia a desfășurat deja trupe în Nagorno-Karabah pentru menținerea păcii
Azerbaidjanul şi Armenia au semnat săptămâna trecută un acord sub egida Rusiei care a pus capăt mai multor săptămâni de lupte sângeroase în Nagorno-Karabah, regiune azeră cu majoritatea populaţiei armeană.
Pentru a supraveghea respectarea acestui acord, care consacră câştigurile teritoriale obţinute de Baku şi prevede evacuarea armenilor din anumite zone, Moscova a început în ultimele zile să desfăşoare o forţă de „menţinere a păcii”.
Deşi Turcia nu este menţionată nicăieri în acest acord, Ankara a afirmat rapid după semnarea sa că militarii turci vor participa la observarea încetării focului de la centrul de coordonare, notează AFP.
Responsabili turci şi ruşi au discutat vineri şi sâmbătă la Ankara despre modalităţile de funcţionare a acestui centru, a cărui dată de deschidere şi amplasare nu au fost anunţate.
Criză umanitară creată de conflictul din regiune
Zeci de mii de persoane s-au refugiat în urma conflictului din Nagorno-Karabah, unde Rusia a mediat un acord între Armenia şi Azerbaidjan care a pus capăt luptelor soldate cu mii de morţi în şase săptămâni, declara vineri preşedintele rus Vladimir Putin.
”În regiunea Nagorno-Karabah au apărut serioase probleme umanitare. Numărul persoanelor refugiate, conform unor date distincte, depăşeşte zeci de mii”, a spus Putin la o reuniune despre situaţia din această provincie azeră cu populaţie majoritar armeană.
Potrivit liderului de la Kremlin, bilanţul victimelor luptelor începute la sfârşitul lui septembrie este de peste 4.000 de morţi, inclusiv civili, şi peste 8.000 de răniţi.
El a mai anunţat crearea unui Centru Umanitar pentru Nagorno-Karabah, care se va ocupa în principal de reîntoarcerea refugiaţilor şi va ajuta Armenia şi Azerbaidjanul să interacţioneze cu organizaţiile internaţionale.