Alertă maximă în Europa! Întâlnire de urgență la cel mai înalt nivel. Se pregătesc pentru ce e mai rău

NATO

Alianţa Nord-Atlantică a informat marți, 4 ianuarie, că miniștrii de Externe din statele membre NATO se vor reuni vineri, de urgență, pentru a discuta despre problemele din Ucraina și securitatea Europei. Întrevederea are loc prin videoconferință, după ce Rusia a prezentat o serie de revendicări.

NATO, întâlnire de urgență! Miniștrii de Externe sunt în corzi din cauza Rusiei. Când are loc întrevederea?

După ce zeci de mii de militari ruşi, alături de o cantitate semnificativă de echipament, au fost desfăşuraţi la frontiera ruso-ucraineană, occidentul a lansat acuzații la adresa Rusiei, potrivit cărora Kremlinul se pregătește de o invazie a Ucrainei, conform afp.com

În acest context, oficiali de rang înalt din SUA şi NATO urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu omologi din Rusia, în cadrul unor negocieri care să conducă la o dezescaladare a tensiunilor.

În fruntea revendicărilor ruse, formulate în două proiecte de tratat transmise Statelor Unite şi NATO, se află interzicerea oricărei extinderi viitoare a Alianţei Nord-Atlantice şi a oricărei cooperări în ceea ce Rusia consideră sfera sa de influenţă.

Totuși, oficialii din SUA au subliniat deja că cea mai mare parte a revendicărilor ruseşti sunt inacceptabile şi au avertizat că Statele Unite şi aliaţii lor vor acţiona „energic” în cazul unui atac rus împotriva Ucrainei. De asemenea, administraţia Biden oferă asigurări aliaţilor săi europeni că va acţiona împreună cu ei în negocierile cu Rusia.

Tensiunile cresc în Europa de Est

Recent, Vladimir Putin a solicitat Occidentului interzicerea extinderii Alianței Nord-Atlantice în Europa de Est pentru a nu invada regiunea separatistă pro-rusă Donbas. Declarația respectivă a reaprins dezbaterea pe tema NATO în Finlanda, țară care împarte cu Rusia o graniță de 1.340 de kilometri.

În discursul lor de Anul Nou, atât președintele Sauli Niinisto, cât și premierul Sanna Marin au subliniat că Finlanda își rezervă opțiunea de a adera la Tratatul Atlanticului de Nord în orice moment.

„Să lămurim încă o dată: spațiul de manevră și libertatea de alegere a Finlandei includ și posibilitatea unei alinieri militare sau a unei cereri de intrare în NATO, dacă vom decide astfel”, a declarat președintele Niinisto. Citându-l pe fostul secretar de stat american Henry Kissinger, Niinisto a mai susținut că, fără o amenințare militară, Occidentul riscă să întărească Rusia.

„Am arătat că am învățat din trecut”, a adăugat premierul Marin, referindu-se la războiul purtat împotriva Uniunii Sovietice în iarna anilor 1939-1940. „Nu vom ceda spațiul nostru de manevră”.

Finlanda, ca și Suedia, nu este aliniată militar, dar are o relație solidă de cooperare cu NATO și cu mai mulți membri ai alianței. O cerere de admitere în Pact nu pare iminentă, crede Financial Times, dar tensiunile din Ucraina au readus dezbaterea internă pe această temă la un nivel nemaivăzut din 2014, momentul anexării Crimeei de către Rusia.