Cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus începe să facă ravagii la nivel european. Mai multe țări au ales deja să revină la o parte din măsurile pe care le aplicau în perioada stării de urgență.
Cel de-al doilea val de coronavirus ar putea aduce săptămâna aceasta noi resctricții în Franța. Chiar premierul a declarat că nimic nu este exclus, având în vedere că nouă mari orașe din Franța, printre care și Paris se află în zona de alertă sanitară maximă.
Între timp, încă două oraşe din Franţa – Toulouse şi Montpellier – au fost incluse în zona de alertă sanitară maximă, la fel ca 7 alte oraşe importante, inclusiv primele două ca mărime din ţară, Parisul şi Marsilia.
Același lucru îl putem spune și despre Anglia, țara care anunță că se va institui un nou sistem de alertă, cu trei niveluri: mediu, ridicat și foarte ridicat.
Anuțul a fost făcut chiar de către premierul britanic Boris Johnson care a și explicat cele trei niveluri ale sistemului de alertă. Potrivit lui, nivelul mediu de alertă are în vigoare măsurile de protecție deja existente, nivelul ridicat presupune măsuri suplimentare, în timp ce nivelul foarte ridicat este valabil pentru locurile unde acțiunile Sistemului Național de Sănătate este sub presiune foarte mare.
″În prezent, în spitalele din Marea Britanie sunt internaţi mult mai mulţi pacienţi decât erau în 23 martie, când întreaga țară a intrat în carantină. Drept urmare, astăzi simplificăm, standardizăm și, în unele locuri, înăsprim regulile locale prin introducerea a trei niveluri de alertă COVID.
Nivelul mediu de alertă are în vigoare măsurile naţionale deja existente, cum ar fi regula ce prevede maximum 6 persoane în acelaşi loc şi închiderea localurilor la ora 10 seara.
Nivelul ridicat presupune măsuri suplimentare, cum ar fi interzicerea contactul social între membrii unor gospodării diferite, iar nivelul de alertă foarte ridicat este valabil pentru toate acele locuri unde acţiunile Sistemului Naţional de Sănătate ar fi sub o presiune intolerabilă.”, spune Boris Johnson, premierul Marii Britanii.
Locuitorii se tem de ceea ce este mai rău și consideră că nu ar putea supraviețui unui alt ”lockdown”. Mai mult decât atât, o mare parte din oameni ar rămâne fără loc de muncă și nu se știe când și dacă vor primi compensații financiare.
Marea Britanie a ajuns într-un punct de cotitură
Salma Abdelaziz de la CNN a declarat că unui dintre cei mai importanțo oameni de știință din Regatul Unit a avertizat că țara a ajuns într-un punct de cotitură. Acesta a mai spus că vor urma alte decese în săptămânile următoare și este de părere că acțiunile decisive sunt necesare pentru ca istoria să nu se repete.
Premierul Boris Johnson a prezidat o sedinta a comitetului de urgenta, pentru a stabili ce gen de restrictii vor fi impuse. Măsurile au fost discutate, in prealabil, și cu responsabilii locali.
Oliver Dowden, secretarul de stat al Regatului Unit pentru cultură, mass-media și sport este de părere că scopul măsurilor este să țină virusul sub control pentru ca acesta să nu se mai răspândească necontrolat până la Crăciun.
Guvernul se angajează în acelaşi timp să acorde compensaţii finaciare pentru afacerile care se închid în zonele cu risc major de răspândire a coronavirusului.