Potrivit informațiilor publicate de specialiști, problema a pornit din Turcia, iar tratamentul presupune injectarea cu toxină botulinică a mușchilor stomacului, paralizându-i astfel îngreunând pe de o parte digestia, dar și creând senzația de sațietate după ce mănânci foarte puțin.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) amintește de faptul că acest tratament nu este autorizat și nici demonstrat științific. Astfel, este foarte periculos, iar medicii nu îl recomandă sub nicio formă.

Procedura este foarte periculoasă și poate pună în pericol viața

De la sfârșitul lunii februarie 2023 și până la 10 martie 2023, au fost raportate 67 de cazuri de botulism legate de injectarea intragastrică a neurotoxinei botulinice (BoNT) în Germania (12), Austria (1), Elveția (1) și Turcia (53), potrivit cifrelor publicate de ECDC într-un comunicat.

„Informațiile disponibile în prezent indică faptul că toți pacienții au avut parte de intervenții medicale menite să îi ajute să slăbească, efectuate între 22 februarie și 1 martie 2023. Dintre cele 63 de cazuri cu informații disponibile, 60 de cazuri sunt legate de un spital privat din Istanbul, în timp ce trei cazuri sunt legate de un spital privat din Izmir, Türkiye.

Simptomele au variat de la ușoare la severe, iar mai multe cazuri au fost spitalizate. Dintre cei spitalizați, se raportează că un număr de persoane au fost internate în Unități de Terapie Intensivă (UTI) și au primit tratament cu antitoxină botulinică.

Persoanele care au călătorit la Istanbul și Izmir pentru tratament cu BoNT intragastric între 22 februarie și 1 martie 2023 sunt încurajate să solicite sfatul medicului lor, în special dacă prezintă simptome precum slăbiciune, dificultăți de respirație și/sau de înghițire.

ECDC încurajează cu tărie cetățenii UE/SEE să evite tratamentele intragastrice cu BoNT pentru obezitate în Türkiye, deoarece acestea sunt asociate în prezent cu un risc semnificativ de a dezvolta botulism. În acest moment, nu este clar dacă acest eveniment reprezintă o problemă terapeutică sau procedurală în spitalele implicate, sau dacă există o problemă cu produsul administrat.

Investigațiile efectuate de autoritățile turce au arătat că în cadrul tratamentelor au fost administrate produse BoNT licențiate, dar că aceste produse nu sunt aprobate pentru tratamentul obezității prin injecție intragastrică. În consecință, activitatea departamentelor relevante ale celor două spitale a fost suspendată și au fost demarate anchete împotriva părților implicate”, a transmis ECDC.

Botulismul este o boală neuroparalitică gravă cauzată de BoNT-uri produse în principal de bacteria Clostridium botulinum. Boala apare în mod natural în patru forme diferite:

  • botulismul de origine alimentară, cauzat de consumul de alimente care conțin BoNT-uri
  • botulism intestinal, atunci când sporii botulinici germinează în intestinul persoanelor adulte
  • în intestinul bebelușilor cu vârsta sub un an (botulism infantil)
  • botulismul de rană, atunci când o rană se infectează cu spori de botulinum.

Un chirurg din România lansează un avertisment

„Trebuie să vă spun că acest tip de tratament este cercetat. Să știți în momentul de față de tot felul de institute și se vorbește despre el, inclusiv Johns Hopkins, National Institutes of Health (NIH), amintesc de această procedură ca fiind posibilă a fi realizată, acum trebuie să ținem cont de mai mulți factori. Nu se știe exact ce fel de toxină botulinică sau ce cantitate s-a folosit în clinicile respective.

Botox-ul știm foarte bine că este o nouă neuro-proteină care este produsă de o bacterie. Această bacterie dacă este ingerată în cantități foarte mari produce deces.

Injecțiile, trebuie să spun de la început că, injecțiile care se realizează în sfera estetică în momentul de față sunt extrem, extrem, extrem de sigură, pentru că această cantitate este infinitezimală. Deci nu există niciun fel de temeri.

Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar în momentul în care s-au produs aceste nenorociri, cred că acea cantitate fie a fost exagerată, fie procedura nu a fost realizată cum trebuie.

Drept urmare, din punctul meu de vedere, fie încă o dată descrisă o metodă farmaceutică de slăbire care teoretic nu poate să aibă efecte benefice nici pe termen lung și nici pe termen scurt. Mi se par lucruri exagerate și când avem la îndemână mult mai multe metode de a slăbi sănătos și rapid.

Această metodă, care este descrisă teoretic, v-am spus de aceste institute ține și foarte puțin, trei-șase luni, nu-i văd sensul din punctul meu de vedere al chirurgului estetician, iar acolo cred că este o problemă de tehnică și de cantitate de toxină injectată”, a spus chirurgul estetician Dana Miricioiu pentru antena3.ro