Inundațiile din ultimele zile au pus Europa la pământ. Germania este în stare de șoc. La fel și Belgia și în Olanda. Oamenii au fugit din calea apelor. Au existat și persoane care nu s-au mai putut salva. Sunt 150 de morți și sute de persoane dispărute. Iar situația pare departe de a se fi soluționat. Specialiștii avertizează că ceea ce s-a întâmplat este doar începutul și că astfel de episoade vor mai veni și în viitor.
Germania, Belgia, Olanda și nu numai sunt îngropate în ape. Europa pare distrusă după inundațiile care au dus la moartea a 150 de persoane. În aceste momente se caută cu disperare sute alte persoane care au fost lovite de furia naturii.
În Germania, autoritățile încearcă să facă față bilanțului dramatic după ce mai multe regiuni au fost devastate de inundații catastrofale. Persoane dispărute sunt și în Belgia, iar afectate de inundații sunt și zone din Elveția, Luxemburg și Olanda. În Olanda, premierul Mark Rutte a declarat dezastru național într-o provincie din sud, relatează BBC News.
Bilanţul victimelor în urma inundațiilor devastatoare din Germania a crescut sâmbătă la cel puţin 133 de morţi, ceea ce ridică la 153 numărul deceselor înregistrate în Germania şi Belgia, relatează agenția France Presse.
Dezastru total în Germania
Un număr de 90 de persoane și-au pierdut viaţa în landul Renania-Palatinat, cel mai afectat de inundaţii, a anunțat sâmbătă poliţia. Este foarte posibil însă ca numărul lor să crească simțitor. Peste 600 de persoane sunt în continuare dispărute. Alte 43 de decese au fost în Renania de Nord-Westfalia, un alt land german lovit de dezastru şi 20 de decese în Belgia.
În Germania, unde numărul pesoanelor decedate este de peste 100, președintele Frank-Walter Steinmeier a spus că a fost „șocat” de dezastru, înainte de o vizită într-o regiune afectată de inundații sâmbătă.
Orașul german Bad Neuenahr este unul dintre cele mai afectate de inundații. În districtul Ahrweiler din Renania-Palatinat, oficialii au anunțat că aproximativ 1.300 de persoane lipsesc vineri – dar au adăugat că cifra „scade la fiecare oră”. Roger Lewentz, ministrul de interne pentru Renania-Palatinat, a declarat presei locale că este foarte probabil ca numărul morților va crește.
În Belgia a intervenit armata
În Belgia armata a fost trimisă în patru dintre cele 10 regiuni ale țării pentru a ajuta. Aici, cel puțin 20 de oameni au murit. Premirul țării, Alexander de Croo, a decretat ziua de 10 iulie zi de doliu național. Echipe de salvare din Franța, Italia și Austria au fost trimise în orașul Liege, unde locuitorii au fost evacuați după inundațiile produse într-un timp extrem de scurt.
Între timp, în Olanda, mii de oameni s-au refugia din provincia Limburg, în timp ce apele în creștere au inundat mai multe orașe și au străpuns un dig. Ulterior, apele s-au retras din Maastricht și din orașele din apropiere, unde locuitorii au putut să se întoarcă vineri la casele lor. În Elveția, lacurile și râurile s-au umflat după ploi abundente. Râul care traversează capitala elvețiană Berna a depășit malurile vineri. Lacul Lucerna a inundat orașul, iar oamenilor din Basel li s-a spus să se stea departe de râul Rin.
Experții climatici spun că astfel de fenomene extreme vor fi tot mai frecvente. De aceea este nevoie să se reducă atât emisiile de CO2 care alimentează evenimente extreme, cât și să se pregătească pentru o vreme mai extremă.
Sursa foto: INQUAM Photos, Liviu-Florin Albei