Președintele Recep Tayyip Erdogan a cerut Greciei să înceteze „militarizarea” insulelor grecești învecinate cu țara sa și a avertizat că forțele militare de la Ankara ar putea invada „noaptea” respectivele insule.

Amenințarea liderului turc vine într-un moment în care tensiunile dintre cele două state vecine, membre NATO, au atins, deja, cote alarmante, potrivit Euractiv.

Atena acuză avioanele Turciei că survolează insule greceşti, iar disputa dintre cei doi vecini înseamnă patrule frecvente. Ankara a denunţat, în schimb, o prezenţă a unor trupe în această insulă, ceea ce, conform Turciei, ar fi contrar tratatelor de pace semnate după Primul și după Al Doilea Război Mondial.

O nouă escaladare a tensiunilor

„Putem veni brusc, în toiul nopții, dacă voi, grecii, mergeți prea departe, iar atunci prețul plătit va fi mare”, a spus Erdogan într-o declarație considerată de Atena drept o nouă escaladare a tensiunilor.

Potrivit Ministerului Apărării de la Atena, Turcia continuă în ritm alarmant încălcările spațiului aerian al Greciei, în special prin utilizarea dronelor Βayraktar, produse în Turcia, care sunt folosite și în conflictul din Ucraina.

Ziarul Kathimerini susține că cel puțin jumătate dintre încălcările spațiului aerian grecesc, din 2022, au implicat drone.

Aluzie la invazia Turciei în Cipru

Referindu-se la declarația recentă a lui Erdogan, Angelos Syrigos, parlamentar al partidului de guvernământ Noua Democrație, a arătat că amenințarea cu o invazie pe timpul nopții se referă la invazia turcă a Ciprului, din 1974.

„Niciun alt lider nu se mișcă într-un asemenea ritm al amenințărilor. Mesajul lui Erdogan a fost clar: „Fiți atenți că suntem pregătiți”, a spus Syrigos.

Oficial, Ministerul grec de Externe a declarat că nu se va coborî la nivelul retoricii agresive a Ankarei și a precizat că aliații din UE și din NATO vor fi informați.

Cipru, insula divizată în urma invaziei din 1974

La 20 iulie 1974, trupele turceşti au mărşăluit în insula Cipru şi au rămas staţionate acolo. Statul-insulă este şi astăzi divizat, în ciuda tratativelor purtate sub egida ONU pentru realizarea reunificării.

Turcii de pe insulă îi acuză pe ciprioţii greci pentru că ar fi agresat constant minoritatea turcă, aceasta constituind doar 20 % din populaţie, și că au urmărit anexarea insulei la Grecia.

În schimb, grecii din Cipru acuză Ankara că a folosit tentativa de puci drept pretext pentru a expulza 200.000 de ciprioţi greci din nordul insulei.

Conflictul din Cipru a fost accentuat în ultima perioadă de descoperirea unor zăcăminte de gaz în Mediterana de Est și de redeschiderea unei părți a stațiunii abandonate Varosha.