Alertă maximă în Germania! Anunțul serii a venit direct de la Berlin: Există riscuri majore

germania

SURSA FOTO: Dreamstime

Șeful agenției de informații interne a Germaniei a avertizat luni în legătură cu o creștere a extremismului antiguvernamental, alimentat de state autoritare precum Rusia, care încearcă să divizeze societatea și să răstoarne guvernul.

Îngrijorări la Berlin

Agențiile de securitate germane au dejucat în ultimii ani mai multe comploturi ale unor grupuri mici legate de mișcarea „Cetățenii Reichului”, acuzate că plănuiau atacuri împotriva infrastructurii critice, a unor oficiali guvernamentali și chiar a parlamentului național.

Deși nu este clar cât de avansate erau aceste planuri, autoritățile și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că presupușii complotiști au achiziționat arme și au inclus persoane care, de obicei, nu se află în vizorul agențiilor de securitate, cum ar fi judecători și ofițeri de poliție.

Thomas Haldenwang, care conduce Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), a declarat că amestecul de grupuri anterior separate – de la extremiștii de extremă dreapta la adepții teoriei conspirației QAnon – și dorința lor de a folosi violența a fost deosebit de îngrijorătoare.

„Ceea ce leagă toate aceste grupuri este faptul că disprețuiesc statul nostru și democrația noastră, o resping și vor să o abolească”, a declarat el pentru The Associated Press într-un interviu acordat la Berlin.

Haldenwang a declarat că extremiștii antiguvernamentali folosesc în mod conștient subiecte care să alimenteze frica și pentru a câștiga noi adepți. Printre acestea se numără migrația – unde actorii de extremă dreapta au perpetuat mitul unei „mari înlocuiri” -, dar și măsurile guvernamentale de limitare a pandemiei de coronavirus și de combatere a schimbărilor climatice.

„Toate aceste probleme pot fi folosite pentru a răspândi o anumită narațiune și pentru a da impresia că statul nu controlează anumite situații și că, prin urmare, trebuie să fie răsturnat”, a spus el.

Rusia alimentează astfel de tendințe

Șeful BfV a declarat că astfel de tendințe sunt alimentate în mod activ de țări precum Rusia, care are interesul de a destabiliza democrația în cea mai mare economie a Europei.

„Când recunosc că există sentimente în țară care pot duce la divizare, atunci aceste sentimente sunt susținute”, a spus el. „Și vedem că se iau un număr mare de măsuri (în acest sens)”.

Haldenwang a vorbit despre dezinformarea care este răspândită de mass-media de stat și de platformele de internet rusești, dar a spus că influencerii cheie sunt, de asemenea, vizați de agenții Rusiei din Berlin pentru a transmite propaganda în societatea germană.

„În mod firesc, există încercări de a se apropia de anumiți politicieni de dreapta sau de stânga”, a declarat el. „Mai puțin pentru a susține acele partide politice, ci pentru a se folosi de rolul lor pentru a diviza societatea”.

De asemenea, el a spus că există chiar riscul ca serviciile secrete ruse să comită acte de sabotaj pe teritoriul Germaniei.

„Există riscuri majore de a fi comise acte de sabotaj ruse în Germania. Pot fi utilizate capabilităţi tactice împotriva obiectivelor germane, în principal asupra infrastructurii esenţiale”, a declarat preşedintele Oficiului Federal german pentru Protecţia Constituţiei, Thomas Haldenwang, citat de site-ul Tagesschau.de.

„Există deja activităţi de pregătire, precum monitorizarea sistemelor informatice, dar nu au fost încă atacuri cibernetice masive asupra infrastructurii esenţiale din Germania”, a precizat Thomas Haldenwang.

De la izbucnirea războiului, Germania și alte țări europene au expulzat un număr considerabil de presupuși spioni ruși și au încercat să limiteze mass-media susținută de stat. China este, de asemenea, din ce în ce mai mult considerată o amenințare în teatrul „războiului hibrid”, deși eforturile Beijingului de a submina democrația în Germania și în alte părți sunt considerate mai subtile, dar potențial mai periculoase.