Potrivit informațiilor transmise de Digi24, date furnizate de aparatura de măsurare a calității aerului arată că, în noaptea de Ajun, zona de nord a Bucureștiului a fost una dintre cele mai poluate de pe pământ. Mai exact, potrivit sursei citate, în Otopeni, poluarea a atins cote mai mari decât în Bangladesh, care este cea mai poluată țară din lume.

Astfel, conform platformelor independente de monitorizare, indicele calității aerului a ajuns la Otopeni, în noaptea de Ajun, la 173, iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care Bangladesh, cea mai poluată țară din lume, are un indice al calității aerului de 165.

În același timp, potrivit sursei citate, în noaptea de Ajun, în nordul Capitalei au fost depistate cantități mari de particule PM 2.5, foarte dăunătoare pentru sistemul respirator, de către toate platformele independente de monitorizare a calității aerului. Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că au depistat, de asemenea, depășiri ale cantității particulelor PM10 la 3 stații din București, dar că acestea nu au fost semnificative.

Până în prezent nu se cunoaște cauza exactă pentru care cotele au crescut atât de mult, însă reprezentanții Gărzii de Mediu susțin că o posibilă cauză ar putea fi chiar încălzirea locuințelor pe bază de lemne în zonele respective.

Comisia Europeană cere lămuriri

Până în prezent, Comisia Europeană a lansat două proceduri de infringement pentru problema calității aerului din București.

În primăvara acestui an, Comisia Europeană sa transmis că se așteaptă ca autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru a se conforma cu decizia Curții Europene de Justiție privind depășirea valorilor de poluare a aerului cu PM10 în București.

Mai exact, Executivul european cerea ca România să se conformeze legislației UE din acest domeniu și să îmbunătățească calitatea aerului.

“Comisia a luat act de decizia Curții Europene de Justiție (din cazul C-638/18), care concluzionează că România a depășit din 2007 în mod constant valorile atât pentru limita zilnică cât și limita anuală a particulelor de PM10 în București. Curtea mai arată că România nu s-a conformat cu obligațiile sale de a adopta și implementa planurile de calitate a aerului pentru reducerea pe cât posibil a perioadelor de depășiri în București.

Curtea astfel reconfirmă neregulile pentru care Comisia a deschis un caz de infringement împotriva României.

Acum, Comisia se așteaptă ca autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru a se conforma cu decizia Curții și obligațiile din legislația UE. Uniunea a dezvoltat în ultimele trei decenii un Pachet de politici pentru un aer curat, ce are ca scop protejarea sănătății cetățenilor prin stabilirea standardelor de calitate a aerului, reducerea poluării aerului și reglementarea surselor importante de poluare”, informa Executivul comunitar.