S-a dat iarăşi alerta în Republica Moldova, după două zile în care Transnistria a fost ţinta unor atacuri despre care unele voci din Ucraina susţin că reprezintă, de fapt, operaţiuni sub steag fals ale Rusiei. Ce s-a întâmplat, miercuri dimineaţă, la graniţa dintre Transnistria şi Ucraina, într-o locaţie strategică pentru Armata rusă?
Noi tensiuni în Transnistria, după exploziile înregistrate luni şi marţi în diferite locaţii din regiunea separatistă!
Focuri de armă trase din Ucraina înspre Cobasna, acolo unde se află un important depozit de muniţie al Rusiei
Potrivit aşa-zisului Minister de Interne din Transnistria, miercuri dimineaţă, în jurul orei 8:45, au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina înspre localitatea Cobasna, aflată chiar la graniţa dintre Ucraina şi regiunea separatistă a Republicii Moldova.
Totul vine după ce, marţi seară, mai multe drone ar fi survolat aceeaşi localitate, mai afirmă oficialii de la Tiraspol.
Este important de menţionat că în Cobasna se află un important depozit de muniţie al Rusiei, considerat unul dintre cele mai mari din Europa.
Comunicatul oficial al Ministerului de Interne de la Tiraspol
„Aseară, mai multe drone au fost văzute pe cer deasupra satului Cobasna, regiunea Rîbnița. Dronele au fost lansate deasupra Transnistriei din Ucraina.
În dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8:45, din partea ucraineană s-au tras focuri în direcția localității Cobasna.
Nu există victime”, se arată în comunicatul Ministerului de Interne din Transnistria.
Contactat de jurnaliştii de la NewsMaker, copreședintele Comisiei Unificate de Control, care reprezintă regiunea transnistreană, a declarat că situația în localitate este calmă.
Potrivit acestuia, a fost tras un singur foc de armă, pe teritoriul Ucrainei.
Până la acest moment, Ucraina nu a comentat oficial pe marginea acestor acuzaţii.
Ucraina, cu o zi în urmă: Rusia vrea să destabilizeze Transnistria
În altă ordine de idei, marţi, Mihailo Podoleak, consilier al președintelui Ucrainei, a postat pe pagina sa de Twitter un mesaj în care acuză Rusia că vrea să destabilizeze regiunea separatistă pro-rusă Transnistria.
De asemenea, el mai spune, citat de France Presse, că Republica Moldova ar trebui să se aștepte să primească „oaspeți”.
În acest timp, președintele Maia Sandu a îndemnat, marți, la calm, anunțând, totodată, măsuri pentru consolidare securității Republicii Moldova.
„Aceasta este o tentativă de a escalada tensiunile. Facem apel la concetăţenii noştri să rămână calmi şi să se simtă în siguranţă”, a declarat, marţi, Maia Sandu după o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate de la Chişinău, pe care îl convocase în cursul dimineţii.