Așadar, cele șase nave românești care se aflau în portul ucrainean Reni au traversat Dunărea de urgență spre malul românesc după ce rușii au atacat zona cu drone.
Decizia a fost luată imediat după încetarea atacului aerian
Decizia de a muta navele românești a fost luată imediat după încetarea atacului aerian. Vapoarele se află luni pe malul românesc al fluviului și nu au suferit avarii, potrivit primelor informații.
„Au fost nave sub pavilion românesc care au cerut să părăsească portul pentru a-și asigura securitatea. Este vorba șase nave românești”, a declarat directorul Căpitaniei Zonale Galați, Vlăduț Brânză.
Pe partea românească a Dunării nu au fost impuse restricții de circulație
De asemenea, pe partea românească a Dunării nu au fost impuse restricții de circulație. Activitatea se desfășoară normal în porturile românești din zonă și la punctul de trecere bac Isaccea-Orlivka, Ucraina.
„Ne-am consultat cu cei de la AFDJ și nu există niciun motiv petru a interzice tranzitarea zonei. Tot ce s-a întâmplat, s-a întâmplat în bazinul Portului Reni, una din drone a lovit clădirea port-control Reni. Navigația se desfășoară în zonă. Normal că orice problemă de genul acesta generează emoție. Nu poți să știi cum se dezvoltă o chestie de genul acesta”, a mai spus directorul Căpitaniei Zonale Galați.
Amintim că mai multe drone rusești au atacat porturile ucrainene Reni și Ismail, iar exploziile au putut fi văzute și auzite de navigatorii români aflați în zonă.
Autoritățile ucrainene au anunțat că au fost distruse mai multe depozite de cereale, dar și elemente de infrastructură portuară. Simultan, mai mulți angajați ai portului Reni au fost răniți.
Klaus Iohannis a condamnat cu fermitate aceste atacuri
Președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm aceste acțiuni și a subliniat că „această escaladare” prezintă „un risc serios în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră”.
„Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, care este foarte aproape de România. Această escaladare, care a avut loc recent, prezintă un risc serios în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. De asemenea, afectează tranzitul cerealelor din Ucraina în viitorul apropiat şi implicit securitatea alimentară la nivel global”, a transmis Klaus Iohannis, într-un mesaj publicat pe Twitter.